Azt a keveset, ami volt.

Észak-Korea az elmúlt hetekben ismét nyugtalanító rakétakísérleteket hajtott végre, nagyjából ez idő tájt le is állt a diktatúra kevés, korlátozott módban működő internetelérése.

Sokan azt gondolták, hogy az Egyesült Államok állhat a hackertámadás mögött, de mint kiderült nem egészen erről van szó.

Egy magányos, egyébként valóban amerikai hacker magánakciója nyomán állt le az internet Észak-Koreában, a Wired magazinnak sikerült is elérnie a P4x névre hallgató szakembert, aki azt is elárulta, miért támadta meg Kim Dzsongunék rendszereit.

Bosszú

Nagyjából egy évvel ezelőtt történt, hogy észak-koreai hackerek megtámadták a Google és Microsoft hálózatait. A támadás után az USA nem igazán torolta meg a támadást, ezért P4x úgy döntött, hogy saját maga veszi kézbe az ügyet.

P4x azokat a biztonsági réseket használta ki a diktatúra hálózatában, amelyek a globális internet és a zárt észak-koreai internet kapcsolódása során keletkeztek.

P4x saját bevallása szerint levelezőrendszerek, egészen pontosan emailek segítségével jutott az egyébként nem túl acélos észak-koreai védelem mögé. A hacker szerint Kim Dzsongunnal meg kell értetni, hogy hatalmas károkat is tudnak nekik okozni ezen a téren is. Ian Thornton-Trump, a kanadai katonai hírszerzés egykori munkatára szerint a magányos hacker akciója nem veszélytelen, sőt mondhatni kimondottan felelőtlen lépés volt.

Észak-Korea már most is kiberképességekkel rendelkezik és nem köti őket semmilyen erkölcsi vagy etikai kódex, így egy esetleges válaszcsapás nagyon fájdalmas lehet az Egyesült Államok számára.

nyilatkozta Thornton-Trump a Wired magazinnak.

(Kiemelt kép: illusztráció/Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Lábakkal „áldott meg” egy kígyót egy flepnis feltaláló