Szinte biztos, hogy az üvegházhatású gáz a légkörbe szökik a tengerfenékről.

Nagy mennyiségű metán tárolódik az Antarktisz körüli tengerágyban, ami a klímaváltozás nyomán a felmelegedő óceánokból elkezdett szivárogni*. A metán felszabadulásának okát egyelőre nem tudják megmagyarázni a kutatók, bár az a McMurdo-szorosban egy aktív vulkán oldalánál érzékelhető, a szakértők szerint mégsem valószínű, hogy a vulkánból törne fel.

* Az Antarktisznál az aktív gázszivárgást először búvárok észlelték 2011-ben, de a szakértők csak 2016-ban jutottak el a helyszínre, hogy tanulmányozzák, majd elvégezzék a laboratóriumi elemzéseket.

A kutatókat nagyon aggasztja a metán felszabadulása a fagyott vízalatti tengerfenékből vagy a permafrosztból, ez a jelenség ugyanis akkor következik be, amikor a globális felmelegedés egy jellemző hatása megállíthatatlanná válik.

A kutatás vezetője és az Oregoni Állami Egyetem kutatója, Andrew Thurber szerint azt viszont jó fejleményként lehet elkönyvelni, hogy a szivárgás felfedezése miatt egy „természetes laboratóriumban” nyílik lehetőség a jelenség tanulmányozására.

A világ többi részénél háromszor gyorsabban melegszik a Déli-sark

Masszív felmelegedés megy végbe a Déli-sarkon.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Ez jelenleg a világ (tíz) legjobb kamerás telefonja

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés