A Google Maps új fícsörje légszennyezettségi adatokat mutat, de Európában egyelőre még nem elérhető.

Már-már rutinszerűvé vált a forgalmat csekkolni még általunk jól ismert útvonalakon is, mert egy-két kattintással is időt spórolhatunk. A Google Maps és a Google Search új layere, a Levegőminőség hasonlóan alapvetővé válhat az egészséges életmód híveinek.

Az új fícsör egyszerűen elérhető a jobb felső sarokban lévő „Layers” ikonnal, ugyanazzal, amivel átválthatunk domborzati nézetbe. Ott találjuk a Levegőminőség gombot is – ami azonban bánatunkra Európában egyelőre nem elérhető, sőt még csak az USA-ban, Indiában és Ausztrália egy részén alkalmazzák, de a cél a szolgáltatás globálissá tétele. Azért az USA-nál látjuk, mi lesz a jövő: kis számok és különböző színű körök jelennek meg a térképen - ez a Levegőminőség-index (Air Quality Index, AQI).

Az adatok hivatalos, állami mérőállomásokról származnak, mondja a Google, de egy-egy körre bökve egy pop-up ablak megmutatja, melyik, hozzánk legközelebbi állomásról származik az adat, mikor mérték azt, és pontosan mit jelent.

Az AQI nulla és 500 között értékeli a levegő minőségét, minél magasabb a szám, annál rosszabb a levegő. Ez az index a Google szerint „útmutatást ad a szabadtéri tevékenységekhez”, vagyis segít eldönteni, hogy megéri-e hosszabb időt a szabadban tölteni.

Igaz, mint mondjuk, Európában még nincs, ellenben Amerikában annál hasznosabb lehet, miután a hőség és a napsütés súlyosbíthatja a szennyező anyagok jelenlétét, ráadásul a most már rendszeres erdőtűzek is hozzájárultak a veszélyesen magas AQI-értékekhez.

Persze mi sem maradunk légszennyezettségi adatok nélkül: számos applikáció tudja ezt, nyilván a Google kezelése valamivel kompaktabb, amennyiben számos más adattal együtt, azokkal variálva láthatnánk az értékeket.

(Forrás: Popsci, fotó: NASA/Unsplash, illusztráció)

Ez is érdekelhet:

Az Apple átveszi az uralmat az autók műszerfalán

A nem is olyan távoli jövőben az autók összes képernyőjén futhat az iPhone-unk rendszere.

Csak két olyan böngésző van a világon, ami több mint egymilliárd felhasználóval rendelkezik

Az egyiket egészen biztosan kitalálod, a másikat pedig jó eséllyel sejted.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában