Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Éveken át tartó kálvária után Görögország ma este hatkor hivatalosan is csődbe mehet, ha addig nem sikerült megegyezniük az IMF-fel az esedékes tartozás elnapolásáról, ami az elmúlt napok eseményei alapján elég valószínűtlen. Pedig egy brit fószernek (akiről nem tudjuk, hogy tudós-e) eszébe jutott a teljesen kézenfekvő ötlet a probléma megnyugtató rendezésére, csak éppen kicsit későn.

A megoldás természetesen a közösségi finanszírozás, amivel sok kicsi sokra megy alapon simán össze lehetne dobni a görög tartozást, ha mondjuk az Európai Unió minden polgára beszállna három euróval. Zseniális ötlet, ám a szomorú valóság az, hogy az Indiegogón indított kampány egy nap alatt alig érte el a tízezer eurós határt, márpedig az 1,6 milliárdos célkitűzésnek ma estig teljesülnie kéne.

A passzivitás érthetetlen, hiszen a kampány elindítójának ígérete szerint három eurós felajánlásért maga a görög miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz küld köszönő képeslapot, hat euróért pedig már egy finom görög salátát is postáznak az adakozónak (mondjuk ezt a mekiben olcsóbban is megkapod).

Bár értékeljük az ötletgazda sötét humorát, a helyzet az, hogy kicsit leegyszerűsítette a dolgokat, hiszen az 1,6 milliárd euró (ami nagyjából félezer milliárd forint, btw) valójában csak arra lenne elég, hogy Görögország kifizesse az IMF-nek az esedékes tartozását - magyarul még ha sikerülne is összegyűjteni ennyi pénzt, az nem oldana meg semmit, csak megint egy kicsit elnapolná az egyre elkerülhetetlenebbnek tűnő államcsődöt.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.