Valószínűleg nem is sejted, de a mosással több százezer tonna műanyag mikroszál jut szemétként a szárazföldi környezetbe.

A szárazföldi műanyagszennyezés hatalmas részét teszik ki a műszálas textilekről mosáskor leszakadó mikroszálak, ha számszerűsítve ez úgy néz ki, hogy

a világon évente 176 ezer tonna műanyag mikroszál – főként poliészter és nylon – jut szemétként szárazföldi környezetbe.

A többek között a szintetikus mikroszálak szennyezésének globális elterjedtségére és méretére irányuló, amerikai kutatásból pedig az is kiderült, hogy a mikroszálak a ruhák mosásakor szabadulnak el, és már nagyobb hányaduk végzi a szárazföldön, mint a vizekben.

Az öt milliméternél rövidebb, úgynevezett mikroszálakból rengeteg jut a környezetbe a textil teljes élettartama alatt, különösen mosáskor, amely a szintetikus szálakból mechanikusan tép le apró darabokat. Amikor a mosóvíz a szennyvíztisztító telep felé veszi útját, a benne lévő mikroszálak belekerülhetnek a szennyvíziszapba, amelyet a termőföldre teríthetnek vagy szemétlerakókban helyezhetnek el.

A kutatók azt is vizsgálták, hogy gépi vagy kézi mosásnál mennyi mikroszál kerül a mosóvízbe, mennyi halmozódik fel és milyen eloszlásban a szennyvíztelepeken, és mi történik a szennyvíziszappal, amely a mikroszálak legnagyobb részét tartalmazza.

Sok régiónak nincsenek részletes adatai a szennyvíz-eldolgozásról, ezért a szerzők a teljes kép érdekében a jövedelmek alapján becsülték meg a szennyvízkezelés mértékét, valamint az adatok nem teljesen fedik, mennyi mikroszálat bocsát ki a textil a teljes élettartama alatt, például nem számolták bele a használtruha-piacot.

  • Számításaik szerint a műszálhasználat elterjedése, vagyis az 1950-es évek és 2016 között 5,6 millió tonna szintetikus mikroszál került a környezetbe a ruhamosástól, ennek fele az utolsó tíz évben.
  • Valamivel kevesebb mint a fele került szárazföldre, ebből 1,9 millió tonna a talajra, 0,6 millió tonna szeméttelepekre.
  • A kibocsátás évente 12,9%-kal nő, a jelenlegi éves szárazföldi emisszió – 176,5 ezer tonna – meghaladja a vizekbe kerülő mennyiséget, ami 167 ezer tonna.

(Forrás: The Guardian, BBC, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Új űrverseny, algoritmikus gondolkodás és retro gamerek