Az LZ 129 Hindenburg nevű német Zeppelin-léghajó a legnagyobb ember alkotta repülő szerkezet volt, melyet a németek Németország és az USA közötti interkontinentális utakra terveztek. 1936 márciusában repült először, majd egy évvel és két hónappal később, 1937. május 6-án az amerikai Lakehurst fölött lángoló pokollá változott.

Maga a katasztrófa képileg jól dokumentált, de hiába készültek a felvételek a kor csúcstechnológiájával, mai szemmel már értelemszerűen kevésbé látványosak, mint annak idején.

A 84 éves mozgóképet most tanuló algoritmus segítségével kiszínezték és 4K felbontásra, valamint 50 képkocka/másodperc képfrissítésűre húzták fel. Az eredmény kísérteties és megdöbbentő. Olyan, mintha csak néhány évtizede zuhant volna alá a tűzfelhővé vált zeppelin.

A tragédiát a hajótestből szivárgó hidrogén és a viharos időben felgyülemlett statikus elektromosság halálos elegye okozta, ami akkor borította lángokba a Hindenburgot, amikor a horgony földet ért és a léghajó addig semleges potenciálon lévő fémváza földpotenciálra került.

A többi pedig már a modern történelem egyik szomorú fejezete, amit még soha nem láthattál ilyen elevennek, mint most.

Ez is érdekelhet:

A Xiaomi legújabb telefonjában folyékony lencse lesz

A kínai gyártó kvázi élesben kísérletezik új technológiákkal.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Elfelejtették kiengedni a Malév-gép futóművét, 243 km/óra sebességgel szálltak le hasra

További cikkeink a témában