A HTC az elmúlt években kicsit beleszürkült a mezőnybe, és sokáig úgy tűnt, hogy ezen a vadiúj U-széria sem fog változtatni. Mi legalábbis a HTC U januári bemutatásakor még eléggé szkeptikusan méregettük a tavalyi csúcskategóriás telefonok szintjén mozgó készüléket, most viszont megjött az U11, ami minden kételyt eloszlatott afelől, hogy a HTC újra az élmezőnybe pályázik.

Bár a tajvani gyártó egyelőre nem szállt be a "kinek nagyobb a keret nélküli kijelzője"- versenybe, az U11 így is az egyik legszebb telefon, amit az idén láttunk. Hatalmas, 5,5 colos, QHD felbontású kijelző, dizájnos, a szélein enyhén meghajlított 3D-s üveg és egészen látványos, üvegburkolatú hátlap jellemzi a telefont, ami teljesítményben jelenleg az egyik legvadabb jószág a csúcskategóriás telefonok között: a Snapdragon 835 proci mellé a HTC 6 GB RAM-ot is csúsztatott a telefonba, ami vízállóságban és az ujjlenyomat-olvasók számában sem marad el a többi telótól.

A legmeredekebb újítás az Edge Sense technológia, ami annyit takar, hogy

a telefon oldalai is érintésérzékenyek,

így az U11-et a kezünk összeszorításával is tudjuk irányítani. Egy szorítás és bekapcsol a kamera, még egy szorítás, és készül a kép - ennyire egyszerű, de ha nem a fényképezés a fő profilunk, akkor az Edge Sense-hez kedvünk szerint hozzárendelhetünk bármilyen más alkalmazást is.

Az U11 másik erőssége a kamera, ami sokat elárul arról, mennyire nem lehet ma már a puszta számokból kiindulni. A HTC telefonjában ugyanis egy szimpla 12 megapixeles kamera árválkodik, ami első ránézésre szinte szánni valóan kevésnek tűnik a sok 16-20 megapixeles, duál kamerás telefonhoz képest, ugyanakkor a kamerák értékelése terén igen megbízható DxOMarks szerint momentán

az összes okostelefon közül az U11 büszkélkedhet a legjobb kamerával.

Ez mondjuk annyira nem is meglepő, hiszen a kamerában szintén nagyon erős Google Pixelt is a HTC gyártja. A személyes tapasztalataink alapján egyébként annyit tudunk mondani, hogy a fotók szép, napos időben tényleg nagyon jók, de összehasonlítási alap híján azt egyelőre korai lenne kijelenteni, hogy az U11 a legjobb ezen a téren.

A végére maradt egy jó és két nem annyira jó hír: az egyik, hogy a HTC továbbra is elkötelezetten követi az Apple által kitaposott utat, vagyis a korábbi telefonjaikhoz hasonlóan az U11-ben sincs jack-csatlakozó, valamint a teló abban is hasonlít az iPhone-ra, hogy az ára alig háromszázezer forint alatt fog kezdődni. A jó hír, hogy ha minden igaz, Magyarországon is kapható lesz hozzá a HTC vadiúj VR-szemüvege, a HTC Link, ami az eddigi infók alapján messze felülmúlja a telefonos VR-szemüvegek képességeit, és majdnem ugyanazt tudja, mint a csak számítógépekkel használható HTC Vive.

És ezt olvastad már?
Ezt látod a repülőgép ablakából kinézve, ha valaki robbantással fenyegetőzik a fedélzeten