A Samsung és az Apple után a Huawei is kijött az idei csúcstelefonjával, a Mate 40 Próval. A telefonban nem csak a teljesítménye az érdekes, hanem hogy a dolgok jelen állása szerint ez az utolsó olyan Huawei-készülék, ami Kirin procival érkezik, ez viszont a teljesítményén egyáltalán nem érződik.

A Mate 40-széria az eddigiekhez képest eggyel több taggal érkezik, hiszen a sima Mate 40-en és Mate 40 Prón kívül lesz egy Mate 40 Pro+ változat is. Utóbbi két modell főként a kamerában és a RAM méretében különbözik egymástól, hiszen míg előbbiben 8, addig utóbbiban 12 GB RAM-ot találunk. A kategória csúcsát továbbra is az RS névvel ellátott, exkluzív kiadás jelenti, ami már dizájnjában is különbözik a többi készüléktől. Maga a Mate 40-széria megjelenésében igencsak hasonlít a tavalyi modellre, a legnagyobb különbséget a hátlapi kamera elrendezésében fedezhetjük fel, ami idén kicsit az Apple iPodra hasonlít.

A Mate 40 Pro és Pro+ egy 6,76 colos, 2772x1334 pixeles felbontású AMOLED kijelzőt kapott, ami a tavasszal bemutatott P40 Próhoz hasonlóan 90Hz-es képfrissítésre képes. A Mate 40 kicsit kisebb, 6,5 colos Full HD+ kijelzővel érkezik, de a 90Hz-es képfrissítést ennél is ugyanúgy megtaláljuk. A Huawei ismét hangsúlyozta, hogy a telefon fogyasztása miatt esett a választásuk a 90Hz-es képfrissítésre, ugyanis szerintük a 120Hz-es kijelzővel felszerelt telefonok túl gyorsan lemerülnek, bár mi ilyen problémával a Samsung telefonjainál nem találkoztunk.

Ahogy várni lehetett, a Mate 40-széria a vadonatúj HiSilicon Kirin 9000 processzorral érkezik, amiben integrálva találjuk meg az 5G-s modemet, és ez a Huawei első olyan procija, ami már 5 nanométeres gyártási technológiával készült. A hírek szerint pedig az utolsó is, hiszen az amerikai kereskedelmi embargó miatt szeptembertől már nem csak azok a cégek nem üzletelhetnek a Huaweijel, akiknek amerikai érdekeltségeik is vannak, hanem senki, aki valamilyen amerikai technológiát használ. Ez érinti a Huaweinek eddig a processzorokat szállító tajvani TSMC-t is, akik már korábban bejelentették, hogy nem szállítanak több chipet a kínai gyártónak, így a Huawei abba a furcsa helyzetbe került, hogy nem tudja legyártani a saját proceszorát.

Ahogy az elmúlt években megszokhattuk, a Huawei ismét magasra rakta a lécet a legújabb Kirinnel, ugyanis a kiszivárgott benchmark-tesztek szerint a Mate 40-széria ezzel a chipsettel lazán átveszi a legerősebb androidos telefon címét az eddig azt birtokló Asus ROG Phone 3-tól.

A Mate 40 Pro kamerában is erős készüléknek tűnik: a hátlapon egy 50 megapixeles főkamerát, egy 20 megapixeles nagy látószögű lencsét valamint egy 12 megapixeles telefotó objektívet találunk, ami 5x-ös optikai zoomra képes, a kamerarendszert pedig egy ToF 3D mélységérzékelős szenzor teszi teljessé. A Pro+ a Huawei szerint 10x-es optikai és 100x-os digitális zoommal lesz felszerelve, míg a sima Mate 40-nél meg kell elégednünk az 3x-os optikai zoommal.

A Mate 40 Próban egy ToF 3D szenzort találunk a 13 megpaixeles előlapi kamera mellett is, amelynek köszönhetően a telefon 3D-ben tudja azonosítani az arcunkat. Az új modell nem csak fotózásban lesz kiemelkedő képességű, de videók terén is sokat várhatunk tőle, ugyanis ez a Huawei első telefonja, amivel már 8K-s felbontású felvételeket is készíthetünk, másodpercenként 30 képkocka sebességgel.

A telefon másik nagy újítása a 66 wattos gyorstöltés, amivel várhatóan az eddiginél is gyorsabban tudjuk majd feltölteni a készüléket. A Mate 40 Pro egy 4400 mAh-os akksit kapott, vagyis az üzemidővel valószínűleg nem lesz gond, de a sima Mate 40 4200 milliamperórás akkumulátora is elég nagynak tűnik.

A 66 wattos gyorstöltésnél is izgalmasabb újítás, hogy az új készülékeket immár 50 wattal tölthetjük vezeték nélkül, vagyis a Huawei új telefonjait gyorsabban lehet vezeték nélkül tölteni, mint a legtöbb mai telefont vezetékkel.

Meglepő módon a bemutatón egy szó sem esett a Harmony OS-ről, ami a várakozások szerint az új Mate-széria legnagyobb újítása lehet. Ahogy azt korábban a Huawei is megerősítette, bár a Mate 40 még Android 10 operációs rendszerrel érkezik, a későbbiekben az EMUI 11 felhasználói felülettel érkező készülékekre telepíthető lesz a Huawei saját operációs rendszere is, a Harmony OS, amivel a kínai gyártó teljesen függetlenedne a Google-től. Ez nem olyan meglepő lépés, hiszen a Huawei az amerikai kereskedelmi embargó miatt már eddig sem használhatta a Google szolgáltatásait, így rohamtempóban kezdték el fejleszteni a saját ökoszisztémájukat, amiben igyekeztek pótolni a Google által hagyott űrt. Ez a bemutatón annyiban nyilvánult meg, hogy bemutattak néhány új alkalmazást, például a Petal Search-öt, ami a Google keresőjének versenytársa lehet, valamint a Petal Mapsot, ami egy térképszolgáltatás. Utóbbira nagy szüksége is van a Huaweinek, hiszen amikor legutóbb próbáltuk, nem találtunk olyan térképalkalmazást az AppGalleryben, ami felveszi a versenyt a Google Mapsszel.

A Huawei saját felhasználói felülete, az EMUI 11 is új funkciókat kapott, ilyen például az EOD (eye on display), amivel a telefon érzékeli, ha a felhasználó ránéz, és bekapcsolja a kijelzőt. A készülékek néhány új gesztusfunkciót is kaptak, így lapozhatunk, görgethetünk is a kijelző előtt integetve, valamint a telefon hangerejét is beállíthatjuk és hívásokat is fogadhatunk anélkül, hogy hozzá kéne érnünk a képernyőhöz.

További újdonság a multiablak, amivel a Mate Xs-hez hasonlóan egyszerre több ablakot is megnyithatunk a képernyőn, és lehetőség van lebegő ablakok megnyitására is, amelyek az éppen futó alkalmazás felett jelennek meg. Új funkció a multiscreen collaboration is, ami távolról a Google Dex-re hasonlít, ugyanis a telefonunk kijelzőjét a számítógép monitorján is megjeleníthetjük a segítségével.

Ahogy azt megszokhattuk, az új készülékek nem lesznek olcsók, az ezer eurós határ alá csak a sima Mate 40 fért be. Ennek az ára 900 eurótól indul, a Mate 40 Próért 1100 eurót, a Pro+-ért pedig 1400 eurót kell majd fizetni. Az árpiramis csúcsán természetesen a Porsche Design Mate 40 RS üldögél, ami 2300 euróért kerül majd boltokba.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Felvételen, ahogy egy galaxis elszívja egy másik galaxis anyagát

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés