Az emberiségét régóta foglalkoztatja, hogy vajon egyedül vagyunk-e az univerzumban. Ezt a kérdést szeretné megválaszolni egy új, kifejezetten földönkívüli életet kereső kutatás a Tejútrendszer központjából érkező rádióimpulzusok megfigyelésével.

A kutatók kifejezetten a keskeny frekvenciájú impulzusokra koncentrálnak, amiket a pulzárok – azaz gyorsan forgó és erős mágneses térrel rendelkező neutroncsillagok – bocsátanak ki. De miért pont ezekre fókuszálnak? A tanulmány társszerzőjétől, Steve Crofttól lehet tudni, hogy azért, mert

  • ezek az impulzusok nagyon kiemelkednek a világűr háttérzajából, így elvileg hatékony módot jelentenek a nagy távolságokat átívelő kommunikációra, illetve mert
  • a keskeny sávszélesség és az ismétlődő minták kombinációja rendkívül valószínűtlen együttállás ahhoz, hogy a természetben csak úgy előforduljon.
Vagyis ez kiváló módja lenne az idegenek számára, hogy felfedjék magukat, azaz az idegen civilizációk felkutatására is alkalmas lehet.

A The Astronomical Journal című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Cornell Egyetem végzős hallgatója, Akshay Suresh vezetésével a kutatók már ki is fejlesztettek egy olyan szoftvert, ami képes felismerni az ilyen ismétlődő frekvenciamintákat – az algoritmus 30 perc alatt 1,5 millió teleszkóp adatmintáját képes átkutatni, az első keresés pedig egyelőre nem talált árulkodó jeleket.

És azért a Tejútrendszer közepét figyelik meg, mert az sűrűn tartalmaz csillagokat és potenciálisan lakható exobolygókat.

(Forrás: LiveScience, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

A NASA elismerte: megmagyarázhatatlan UFO-jelenség látható a videón

Egy gömb alakú tárgy száguldozik a felvételen.

Fotón a Salgótarján felett 28 ezer km/órás sebességgel elhúzó Nemzetközi Űrállomás

Olykor szabad szemmel is lehet látni a 400-420 kilométer magasságban száguldó Nemzetközi Űrállomást.

Ilyen hangja van a Napnak – olyan hangos, mintha egy rockkoncerten a hangfal mellett állnál

Tekintve, hogy a Nap 150 millió kilométerre van a Földtől, ez igencsak figyelemre méltó.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Tudod, kinek a hibája a parkolóóra feltalálása, és miért kell egyáltalán a parkolásért fizetni?

Rájöhettek, hogyan épültek fel az egyiptomi piramisok

A Samsung 43 másodpercnyi színtiszta alázással reagált az Apple botrányos reklámjára

További cikkeink a témában