Az Imperial College London kutatói megvizsgálták az ayahuasca tudatmódosító hatását.

Erős hatást gyakorol az agy több, nagy fejlettségű funkciókért felelős részére is, köztük például az összetett döntéshozatalért és a képzelőerőért felelős területekre az ayahuasca tudatmódosító hatású főzet – írta a honlapján a Guardian.

Az ayahuascafőzetet az emberiség már legalább ezer éve ismeri és használja. A főzet fogyasztói erőteljes hallucinációkról számolnak be, és gyakran azt mesélik, halálközeli élményeket éltek át, másvilági lényekkel találkoztak, és alternatív valóságokba tettek – az életüket aztán sokszor gyökeresen átalakító – utazásokat. Az ayahuascaszeánsz az intenzív lelki élményen túl gyakran hányással, hasmenéssel párosul.

Az amazóniai őserdőben honos Banisteriopsis caapi nevű növény indájából és a Psychotria viridis nevű cserje leveleiből készítik a főzetet, és az LSD-hez hasonlóan az ayahuascát is a hallucinogének közé sorolják.

Az Imperial College London kutatói vizsgálatukhoz húsz egészséges önkéntesnek 20 milligramm dimetiltriptamint (DMT) adtak be, azt az intenzív hallucinogén vegyületet, amelyet a Psychotria viridis cserjéből vonnak ki. Ezt követően agyukat EEG- és funkcionális MRI-vizsgálatnak vetették alá, és megfigyelték az agy működését a szer bevétele előtt, alatt, valamint utána is. A résztvevők a vizsgálat folyamán végig visszajelzéseket adtak arról, hogy éppen milyen intenzív az élmény, amelyet átélnek. A cikkben megjegyezték, hogy a laboratóriumban egyik vizsgált alany sem hányt, mert a hagyományos ayahuascafőzet hánytató hatású összetevőjét nem használták.

A vizsgálat eredményeit az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölték, és a tudomány mai állása szerint ezek adják jelenleg a legpontosabb képet a pszichedelikus szerek hatása alatt álló emberi agy működéséről. A rögzített adatokból kirajzolódik, hogy

a DMT hatására összeomlik az agy normális hierarchikus berendezése, zűrzavarossá válik az elektromos aktivitás, megbomlik a megszokott összeköttetés az egyes agyterületek között

–  mondta el a vizsgálatot vezető Chris Timmermann, hozzátéve, hogy

minél intenzívebb az élmény, annál jellemzőbb ez a felfokozott kapcsolódás az agy különböző részei között, a kommunikáció kaotikussá, rugalmassá és gördülékenyebbé válik.

Robin Carhart-Harris, a Kaliforniai Egyetem neurológia- és pszichiátriaprofesszora elmondta, hogy az ayahuasca elképesztően erős hatású abban a dózisban, amelyben szokás használni. Az emberek olyasmikről számolnak be, hogy az ital hatása alatt olyan érzésük van, mintha elhagynák ezt a világot, és áttörnének egy másik rendkívül összetett világba, ahol időnként olyan lényekkel találkoznak, akikről az a benyomásuk, hogy különleges, istenekéhez hasonlatos hatalmat gyakorolnak felettük. Ez a kutatás azt mutatja meg, hogy mindennek hátterében az áll, hogy

a DMT lebontja az agy alapvető hálózatait, és az egyes részterületek összemosódnak, kevésbé lesznek egymástól elkülöníthetőek, továbbá a főzet hatása alatt leépülnek a gátlások és a korlátok, az agyműködés kaotikussá válik.

Ez is érdekelhet:

Kétmillió éves DNS-re bukkantak az északi-sarki talajban

A tudósok elefántszerű masztodonok, rénszarvasok és libák genetikai nyomait találták meg.

Világszerte egyre nagyobb baj van a spermákkal – mondja egy kutatás

Két napja nyolcmilliárdan lettünk, viszont egy friss tanulmány szerint világszerte csökken a sperma koncentrációja, már Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában is.

(MTI, The Guardian; fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Elon Musk legújabb kirohanásában az iPhone használatának betiltásával fenyegetőzik

Ezekre az iPhone-okra lehet csak letölteni az iOS 18-at

Igazi nagy durranással érkezik az iOS 18

További cikkeink a témában