Így menekülnek meg az asztronauták egy felrobbanó rakétából
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Blue Origin tesztje nem teljesen úgy sikerült, ahogy várták: az Amazon tulajdonosának űrügynöksége eredetileg csak azt akarta tesztelni, hogyan tudják épségben kimenekíteni az űrkapszulát - és vele együtt az utasokat - mielőtt egy meghibásodott rakéta felrobbanna, de arra ők sem számítottak, hogy a teszthez használt rakétát is sikerül megmenteniük.

Bár a Blue Origin korábban már sikeresen hozott vissza rakétát, a mostani teszt előtt azt kommunikálták, hogy a New Shepard nem fogja megúszni a bemutatót, és dolga végeztével fel fog robbanni. Ehhez képest a rakéta - miután a kapszula sikeresen levált róla, és ejtőernyők segítségével sértetlenül földet ért - példaértékűen landolt a kijelölt helyen.

A Blue Origin launch escape-rendszerét egyébként olyan helyzetekre találták ki, amikor a kilövés után a rakéta meghibásodik: a kapszula ilyen esetben két másodperc alatt képes száz méterre eltávolodni a rakétától, így biztosítva, hogy ne fordulhasson elő hasonló eset, mint például a Challenger-űrsikló 1986-os katasztrófájánál, amikor a teljes legénység odaveszett.

(A kapszula leválása a videón 0:45-től, míg a landolás 7:15-től látható)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.