Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Marssal különösen sokat foglalkozott a tudományos világ és a közvélemény is az utóbbi időszakban, ennek pedig fő oka az, hogy egyre inkább napirendre kerül a vörös bolygó meghódítása.

Legutóbb Elon Musk küldött Teslát a szomszédbolygó felé, a sztorin pedig azóta is pörög az internet, ugyanakkor viszonylag kevés szó esik a Mars körül keringő égitestekről. Pedig a vörös bolygónak is van holdja, sőt, egyenesen kettő. Bár tegyük hozzá: mindkettő kis termetűnek számít, ráadásul iszonyú közel is keringenek az anyabolygóhoz.

  • A Phobosz úgy 5760 kilométerre kering a Mars körül – ez nagyjából a Föld sugarával megegyező távolság –, naponta háromszor kerüli meg a bolygót, átmérője 23 kilométer, tehát olyan, mint egy „megszelidített”, pályára fogott aszteroida.
  • A másik hold a Deimosz, amely előbbinél is apróbb méretekkel rendelkezik – a 12 kilométer átmérőjű égitest sokáig a legkisebb általunk ismert hold volt a Naprendszerben, első ránézésre pedig valóban úgy fest, mint egy jókora, szabálytalan alakú kő, ami mondjuk épp a Földre készül zuhanni. A Marstól ez már négyszer olyan messze, 23 458 km-re kering, és több mint egy nap alatt kerüli meg a bolygót.

Balra a Phobosz, jobbra a Deimosz

És akkor most jöjjön a lényeg. A NASA Mars Odyssey űrszondája – amit még 2001-ben indított útnak az amerikai űrhivatal, és 2002 januárjában állt végleges poláris pályára a vörös bolygó körül – lőtt néhány remek fotót a Mars körül: ezeken lényegében az látható, amint a két hold egymás körül táncol. Persze ez az űrszonda mozgása miatt érzékelhető így, a fotókból összedobott gif ugyanakkor így is remekül sikerült.

A sorozat elkészítése közben az űrszonda a Phobosztól mintegy 5600, a Deimosztól pedig 19600 kilométerre volt:

(via)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.