Hivatalosan is beköszöntött a végítélet kora, megnyitották ugyanis az első oxigénbárt
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Bár a ma embereit (is) folyamatosan a világvégével és a kihalással ijesztgetik ugyanúgy, mint mondjuk húsz vagy száz éve, tény, hogy rég voltunk ilyen közel egy esetleges endgame-hez.

A szimbolikus jelentőségű végítélet óráján is egyre csökken a percek száma – két éve 2,5 percre voltunk az éjféltől, ennél pedig csakis egyszer álltunk közelebb, 1953-ban, amikor a csúcsra járatott hidegháború miatt egy atomháború fenyegetett minket. Az átlagemberek viszont a hétköznapok viharában ezekből többnyire vajmi keveset érzékelnek, részben ezért tartják közülük sokan összeesküvés-elméleteknek a globális klímaváltozást, vagy legyintenek a súlyosbodó diplomáciai és gazdaságpolitikai konfliktusokra. Ugyanakkor körükben is közismert a régi mondás, miszerint

Mármint ha vagyunk olyan szerencsések, hogy mondjuk nem a harmadik világba születtünk. Mert bizony a világ bizonyos pontjain az ivóvíz már most is érezhetően fogyóban van – és itt már nemcsak az elmaradott vidékekre, hanem a nagyon is élhető metropoliszokra is gondolhatunk, mint például az afrikai kontinens egyik legfejlettebb városára, Fokvárosra, amely kis híján kifogyott hónapokra az ivóvízből. Tévedésbe ne essünk: a vízciklusnak köszönhetően nem fog elfogyni a víz a bolygónkról, ugyanakkor

Új-Delhi lassan olyanná válik, mint Silent Hill

Bár hivatalosan a harmadik világ alatt azokat az országokat értjük, amelyek a már említett hidegháború során nem tartoztak sem a nyugati nagyhatalmak, sem a keleti blokk érdekeltségi köréhez, ma már tágabb értelemben is használjuk a kifejezést azokra az országokra, amelynek az általános fejlettségi szinte nagyon alacsony. Bizonyos tekintetben így Indiát is idesorolhatjuk, ugyanis évtizedeken át itt élt a legtöbb ember szélsőséges szegénységben, csak tavaly előzte be Nigéria ezen a nem túl dicsőséges listán. Ma pedig már a levegő annyira belélegezhetetlen náluk, hogy új piaci rés keletkezett a rendszerben, az emberek egy része ugyanis már fizetne is a tiszta levegőért.

A világ 30 legszennyezettebb városából 22 Indiában található, a főváros Új-Delhi pedig egyértelműen a világ legszennyezettebb városa, amely folyamatosan fuldoklik a szmogban. A város légterében a szálló por koncentrációja gyakran az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott határérték több tucatszorosa, épp ezért jött létre az Oxy Pure nevű létesítmény, ahol az indiaiak tizenöt percen át tiszta, illatosított oxigént lélegezhetnek be.

A bárban egyébként 1200–1800 forintot kérnek egy kezelésért, de ha nagyon durvára pörög a légszennyezettségi mutató, akkor különböző akciók is érvénybe lépnek, mint a négyet fizet, ötöt kap. A projekt kiötlője, Aryavir Kumar a cégével terjeszkedni szeretne, sajnos igény bőven lenne rá – a tervei szerint a fővárosi reptéren és más nagyvárosokban is megvetné a lábát.

Nagyon felkavaró nézni az oxigénért fizető indiaiakat, miközben mi most is ingyen lélegezhetjük be a (viszonylag) tiszta levegőt.

Amennyiben a világ polgárai – élükön a kormány- és vállalati szektorban tevékenykedő, energetikai és gazdaságpolitikai döntésekért felelős elitemberekkel – nem kezdenek el tudatosabban hozzáállni a fogyasztáshoz, az energiafelhasználáshoz, az utazáshoz vagy a táplálkozáshoz, talán évtizedek múlva nálunk is fejadagban fogják kimérni az életben maradáshoz szükséges oxigén vagy ivóvíz mennyiségét. Vagy ki tudja, talán jóval hamarabb.

Légy résen, mert épp valami fontos történik!

Napokon belül új magazint indítunk, tarts velünk a nulladik pillanattól! November elején startol a Raketa.hu, a Player-csoport jövőmagazinja, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire!
Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okosotthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót!
Ha szeretsz jó időben jó helyen lenni, kövesd be a Rakéta Facebook-oldalát, hogy azonnal tudd, ha kilőttük a magazint!

 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.