Az Apple készüléke egy relatíve egyszerű kiegészítő segítségével méregdrága szenzorokat helyettesíthet.

Egy iPhone rengeteg dologra használható: lehet telefon, fényképezőgép, zenelejátszó, diktafon, játékgép, sőt spektrofotométer is. Igen, ez utóbbi sem elírás, ugyanis az egyesült államokbeli Illinois Egyetem munkatársainak sikerült kifejleszteniük egy olyan megoldást, hogy egy viszonylag egyszerű átalakítást követően az iPhone bioszenzorként is funkcionálhasson.

A kutatók egy mintegy 200 dolláros, vagyis átszámítva nagyjából 47 ezer forintos speciális borítást, valamint egy egyedi alkalmazást készítettek az okostelefonhoz, mely ily módon lényegében ugyanolyan funkciókat képes ellátni hordozható formában, mint egy 50 ezer dolláros, vagyis közel 12 millió forint értékű laboratóriumi spektrofotométer.

A rendszer az iPhone nagy teljesítményű processzorának, illetve remek minőségű kamerájának segítségével alkalmas vírusok, baktériumok, méreganyagok, proteinek és allergének kimutatására. A két éve zajló fejlesztések a jövőben is tovább folytatódnak, és hamarosan érkezik a második generációs prototípus, mely már androidos okostelefonra épül. A kutatók most a különböző vitaminok mobil detektálásán dolgoznak, és abban bíznak, hogy a közeljövőben a kereskedelmi forgalomban is megjelenhet az okostelefonos bioszenzor.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés