A Földön teljesen normálisnak számítana, ám a Nemzetközi Űrállomáson egyáltalán nem.

Szergej Korszakov orosz űrhajós érdekes dolgot örökített meg, amikor kinézett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) ablakán – a fotót nemrég a Twitter-oldalán is megosztotta:

Amit a képen láthatsz, az egy félhold alakú jégkristály, amibe egyébként nem nehéz belelátni a Jupiter negyedik és a Szaturnusz hatodik legnagyobb holdját, az Európát vagy az Enceladust. Elsőre azt gondolná az ember, hogy nincs ebben semmi extra, hiszen egy, a Földön teljesen szokványos jelenségről van szó, ugyanakkor mindez az ISS-en merőben szokatlan dolognak számít. Annyira, hogy egyelőre az asztronauták és űrszakértők sem tudják, hogyan keletkezhetett, mármint nem a forma, hanem maga a képződmény. Találgatások persze vannak, például az, hogy űrállomás több rétegből álló ablakai közé nedves levegő szivároghat, és ez okozhatja a jegesedést.

Vagyis ez lehet az első fotó az űrhajó ablakán keletkezett jégkristályokról, amik egyébként Szergej Korszakov elmondása szerint meglehetősen hosszú életűek, (24 órán át is fennmaradtak), és még az elolvadás után is megmaradt a kondenzációs mintázat.

(Forrás: IFL Science, fotó: NASA)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Kiderült, hogy vannak lakható helyek a Holdon