Ezek egyfajta csillagtárgyak, amelyek körül elég sok rejtély van.

Az angliai Open Egyetem és a svájci Berni Egyetem vezetésével működő nemzetközi kutatócsoport innovatív kutatási módszerével, a COPAINS módszerrel – aminek lényege, hogy előre jelzi, milyen típusú kísérő számlájára írható a csillag mozgásának megfigyelt rendellenessége –

négy barna törpét, azaz a bolygók és a csillagok közötti „átmeneti” égitestet fedezett fel.

Ez azért is nagy dolog, mert a megfigyelési technológiák és a képalkotás jelentős fejlődése ellenére viszonylag ritkán sikerült közvetlenül detektálni őket (majdnem három évtizednyi kutatás alatt nagyjából negyvenről alkottak képet), ráadásul ez az első, hogy egyszerre több olyan rendszer észlelését jelentették be, amelyben a barna törpe nagy távolságra kering a csillagától.

A barna törpék titokzatos csillagászati objektumok, amelyek a legnehezebb bolygók és a legkönnyebb csillagok közti hézagot töltik ki, egyes tulajdonságaikban a csillagokra, másokban a bolygókra hasonlítanak. Hibrid természetük miatt alapvető fontosságú a rejtélyes égitestek megismerése, hogy többet tudjunk meg akár a csillagokról, akár a bolygókról. Különösen értékesek azok a barna törpék, amelyek anyacsillaguktól elég messzire keringenek, mivel közvetlenül lehet képet alkotni róluk – amelyek túl közel keringenek a csillagukhoz, azok a nagy fényességtől nem láthatók –, valamint mert egyedülálló alkalmat kínálnak, hogy hideg, bolygószerű atmoszférájuk részleteit tanulmányozzák.

(Forrás: Phys.org, MTI, fotó: NOIRLab)

Ez is érdekelhet:

Így néz ki a Hubble által készített 1,4 millió kép egy képen

Ha hiszed, ha nem, a Hubble-nek eddig csak az égbolt kevesebb mint 1%-át sikerült lefotóznia 32 éve tartó működése során.

Az amerikai hadsereg megmagyarázhatatlan ufóészleléséről került elő egy videó

Egy korábbi vadászpilóta is elemezte a felvételt, és arra a megállapításra jutott, hogy még soha nem látott ehhez foghatót.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Komoly újításokat kapott a Messenger, mintha a kőkorszak ért volna véget

Magyarok nélkül ma teljesen más lenne az űrkutatás

További cikkeink a témában