Mondunk hat dolgot, amire érdemes figyelni, hogy könnyen felismerjük a különbséget  a biztonságos és a csaló weboldalak között.

Naponta valószínűleg több tíz, de akár több száz webhelyet is felkeresünk. Biztosan elolvasunk egy-egy cikket, ellenőrizzük a közösségi média profiljainkat, online nézzük a kedvenc műsorunkat, vagy éppen rákattintunk egy barátunktól kapott linkre.

Na de honnan vehetjük észre, hogy az általunk látogatott oldalak biztonságosak-e, nem pedig az adatainkra vadászó webhelyek?

Összegyűjtöttük – pontosabban az ESET szakértői –, mire érdemes figyelni, hogy könnyen felismerjük a különbséget a biztonságos és a csaló weboldalak között:

#1 Homoglifa, avagy elgépelt URL-ek és kétértelmű karakterek

A homográf típusú támadások a kiberbűnözők leggyakoribb megtévesztő taktikái közé tartoznak. Ennek lényege, hogy

a hamis weboldalakat olyan domain neveken regisztrálják, amelyek nagyon hasonlítanak ismert, megbízható oldalakéhoz, ezek pedig kinézetre összetéveszthető karaktereket tartalmaznak

– ilyen például az, ha a „microsoft.com” helyett „rnicrosoft.com”-ot használnak, ahol az „m” betűt „rn” karakterekkel helyettesítik. De előfordulhat az is, hogy az „o” betű helyett a görög eredetű omicront, azaz „o”-t használják a domain névben: itt például a „facebook.com” címben a második „o” helyére az omicron lépett, ám kinézetre szinte nincs is különbség.

Ide kapcsolódik az úgynevezett „typosquatting”, vagyis a szándékos elírással történő megtévesztés is, ahol a támadók népszerű weboldalak neveihez nagyon hasonló domain neveket regisztrálnak, például „google.com” helyett "gogle.com" vagy "gooogle.com" címeket – a példában szereplő, tévesen írt változatokat egyébként a Google biztonsági okokból megvásárolta, így ezek szerencsére automatikusan átirányítanak az eredeti oldalra, azonban még így is sokféle hamis változat bukkanhat fel. A hamis oldalak általában megtévesztésig hasonlítanak az eredetire, ezért legyünk nagyon óvatosak, és mindig ellenőrizzük, hogy tényleg a helyes oldalon járunk-e. Szerencsére több olyan biztonsági programot is találunk, amelyek felismerik a homográf támadásokat, és figyelmeztetnek, ha egy gyanús weboldalt próbálunk elérni.

#2 Rosszindulatú webhelyek ellenőrzése

Ma már számos megoldást találunk arra, hogy egy weboldal hitelességét ellenőrizni tudjuk – például:

  • a Google Biztonságos Böngészés felületén lehetőségünk van az adott weboldal URL-címének beillesztésével ellenőrizni, hogy a keresett webhely biztonságos-e.
  • egy másik hasonló felület a VirusTotal URL-ellenőrzője, amely elemzi a webhely címét, és összeveti több tucat felsőkategóriás víruskeresővel, illetve webhelyszkennelő eszközzel, így igen pontos adatokat tud adni nekünk arról, ha esetleg mégis rosszindulatú felülettel van dolgunk.

#3 Hiányzó adatvédelmi szabályzat

Ha bizonytalanok vagyunk egy oldal hitelességét illetően, mindig ellenőrizzük, hogy a felületen található-e adatvédelmi szabályzat, ugyanis

az adatvédelmi törvények értelmében minden weboldalnak rendelkeznie kell olyan szabályzattal, amelyben elmagyarázzák, hogyan védik és kezelik a felhasználók személyes adatait.

Ha egyáltalán nem találunk erre vonatkozó információkat a honlapon, úgy joggal kérdőjelezhetjük meg az adott weboldal megbízhatóságát.

#4 Elérhetőségek hiánya

Minden törvényes vállalatnak, amely kapcsolatot szeretne fenntartani az ügyfelekkel, el kell helyeznie az elérhetőségeit a weboldalán.

Ha viszont nem találunk semmit (például kapcsolatfelvételi űrlapot, telefonszámot vagy közvetlen e-mail-címet) az már önmagában is gyanús,

ahogyan az is, ha a megadott telefonszám huzamosabb ideig nem kapcsolható, vagy olyan személy veszi azt fel, aki egyáltalán nem tűnik illetékesnek. Ilyen esetekben érdemes elgondolkodnunk azon, hogy itt esetleg csalással van dolgunk.

#5 „S” betű a HTTPS-ben

Egy széles körben elterjedt módszer a weblapok biztonságának ellenőrzésére a HTTPS-protokoll vizsgálata. A HTTPS-t gyakran a biztonság kulcselemeként tartják számon, a valóság azonban ennél árnyaltabb.

Valójában ez a protokoll csak azt biztosítja, hogy a webszerver és a felhasználó böngészője közötti kapcsolat titkosított, azaz védettséget nyújt a lehallgatástól. Nem ad választ azonban arra a kérdésre, hogy bár a webhelyhez titkosított kapcsolaton keresztül csatlakozunk, valóban egy hivatalos weboldalon vagyunk-e, vagy csak egy hamis, adathalász verzióba botlottunk.

Manapság a számítógépes bűnözők ugyanolyan könnyen szerezhetnek érvényes SSL / TLS tanúsítványt a hamis webhelyeikhez, mint egy törvényes vállalkozás. Ezért ezt a módszert érdemes úgy kezelni, mint egy kirakós darabkáját, amely csupán egy nagyobb puzzle része.

Ami a tanúsítványokat illeti, érdemes egy pillantást vetni arra is, hogy milyen szolgáltatásokat kínál a weboldal, és melyik szervezet adta ki az SSL vagy TLS tanúsítványát. Ha a webhely által kezelt adatok érzékenyek, de a kiadott tanúsítvány olcsó vagy ingyenes, akkor érdemes behúzni a vészféket – a tanúsítvány érvényességéről, és a kiállító szervezetről bővebb információt a böngésző címsorában található lakat ikonra kattintva kaphatunk.

#6 Megbízható biztonsági szoftverek

Egy naprakész, megbízható biztonsági program használatával további nagy lépést tehetünk a kiberfenyegetésekkel szemben A biztonsági szoftverek általában beépített szkennelési technikával elemzik a weboldalakat, és rosszindulatú tartalmakat keresnek. Ha ilyet észlelnek, nyomban jelzik a veszélyt, majd letiltják a webhelyhez való hozzáférést és a rosszindulatú tartalmak letöltését megóvva ezzel a felhasználót. Az élvonalbeli biztonsági megoldások emellett általában adathalászat elleni védelemmel is rendelkeznek, megakadályozva a jelszavak, banki adatok és más érzékeny információk megszerzésére irányuló kísérleteket.

Amikor megpróbálunk hozzáférni egy adott URL-címhez, a biztonsági szoftver összehasonlítja azt az adathalász webhelyek adatbázisával, egyezés esetén pedig azonnal megszünteti a hozzáférést, és figyelmezteti a felhasználót a veszélyre.

A most felsorolt biztonsági tippek betartása mellett érdemes óvakodni még a gyanús hirdetésektől, valamint a helyesírási hibáktól hemzsegő weboldalaktól is.

Összegezés

Az online biztonságunk megőrzése érdekében legyünk mindig nagyon körültekintőek, hiszen a kiberbűnözők egyre fejlettebb technikákat vetnek be a megtévesztésünk érdekében.

(Fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Négy egyértelmű jel, hogy lopják a személyazonosságodat a neten

A digitális világban nyitott könyv az életünk, de vajon a személyes adataink is benne vannak?

Orbitális tévhitek az online biztonsággal kapcsolatban

A felhasználókban egészen megdöbbentő tévhitek élnek a kibertámadásokról.

Elmondjuk, hogyan védd meg magad a netes személyiségtolvajoktól

Sokkal tudatosabban kell élnünk az életünket az online térben.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában