Ráadásul igazán környezetbarát módon.

Bécs egyike a klímaválság által leginkább érintett városoknak Európában, ezért különösen magas a hőségnapok száma. A jelenlegi vírushelyzetben ráadásul kiemelt szerepe van a városi szabad tereknek, ahol az emberek egymástól távolságot tartva, a szabad levegőn tartózkodhatnak. Hogy az ott lakók a nagy melegben le tudják hűteni magukat, június 12-e és szeptember 20-a között a városvezetés ideiglenesen tizennyolc klimatizált utcát hoz létre. Ilyen jellegű fejlesztés négy utcában már korábban állandósult a negyedik, tizennegyedik, tizenötödik és huszonegyedik kerületben.

A klimatizált területek olyan utcák, utak, terek, ahol sok a növény, az árnyék, ivókutakat, ülőkéket és párakapukat alakítottak ki, és világosabb az aszfalt, hogy jobban visszaverje a hőt.

Mindez azt szolgálja, hogy a bécsiek – különös tekintettel az idősekre és gyerekekre – a forró nyári napokon is ki tudjanak menni a szabadba hűsölni vagy játszani.

Ezeken a helyeken nincs autóforgalom, tilos a várakozás és a parkolás is. Az ott tartózkodók maradéktalan kikapcsolódását számos rendezvény is szolgálja. Minden utcában két megbízott személy áll a környékbeliek rendelkezésére, akikhez kérdésekkel vagy kérésekkel lehet fordulni.

Az új hűsölőutcákat a főváros hőségtérképe alapján alakítják majd ki, vagyis ott, ahol a legnagyobb melegre lehet számítani, illetve ahol a legtöbb kisgyerek és időskorú lakik. A kezdeményezés tavaly indult, és a sikerét mutatja, hogy a megkérdezettek 92 százaléka szorgalmazta a folytatást. A klimatizált utcákban akár öt fokkal is sikerült csökkenteni a környezeti hőmérsékletet.

Ez is érdekelhet:

Robot járja és fertőtleníti a Semmelweis Egyetem helyiségeit

Az összes baktériumot és vírust azonnal elpusztítja.

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája, fotó: PID/Christian Fürthner)

Támogatott és ajánlott tartalmaink