Az LG a kiváló G4 után tavaly kicsit beleszürkült a mezőnybe a G5-tel, aminek a moduláris kiegészítői nem igazán találkoztak a felhasználói igényekkel, így a G6-ra hárult a feladat, hogy visszaszerezze az LG-nek a rivaldafényt. Ez pedig nagyjából sikerült is neki.

Tény, ha az LG G6 egy teljesen hagyományos kijelzővel érkezett volna, akkor most nagyjából olyanokat írnánk, hogy "a G6 egy tisztességesen összerakott telefon" meg "kiváló ár-érték arányt" emlegetnénk, ez viszont nagyon igazságtalan lenne a G6-tal szemben, ami februári bemutatásakor gyakorlatilag a legelső képviselője volt egy egészen új trendnek.

A koreai gyártónak ugyanis - mint kiderült - jobbak a reflexei, mint Valteri Bottasnak, így a nagy gyártók közül elsőként sikerült lereagálniuk a Xiaomi által tavaly beindított "keret nélküli kijelző"-őrületet, ezzel pedig az idei év egyik leglátványosabb telefonját tették le az asztalra.

A Samsung által meghonosított hajlított kijelzővel ellentétben a keret nélküli kijelzővel könnyű dolgunk van, ha azt szeretnénk elmagyarázni, hogy miért jó, ugyanis a keret minimalizálásával a telefonok kijelzője úgy tudott tovább növekedni, hogy közben a teló mérete egyáltalán nem változott. Ez az LG G6 esetében azt jelenti, hogy bár az 5,7 colos kijelző átmérője kereken egy centivel hosszabb, mint a G5-é volt, maga a telefon egy hajszálnyival még kisebb is lett, mint az elődje. Ezzel együtt a kijelző felbontása is valamivel megnőtt, a hosszúkásabb kijelző miatt az eddigi 2560 helyett 2880 pixelesre.

A látvánnyal tehát nem lesz probléma, bár mivel 18:9-es képarányú videók és filmek nem nagyon léteznek, így a szélesebb kijelző előnyeit elsősorban a játékoknál élvezhetjük. Emellett gyakorlatiasabb emberek számára az sem elhanyagolható tény, hogy több ikon fér el egy lapon. A játékoknál (és filmeknél) maradva nagy piros pont jár azért is, hogy a jelek szerint Koreába is elhallatszott a folyamatos nyígásunk, így az LG szíveskedett olyan helyre tenni a jack-csatlakozót, ahol a telefont elforgatva sincs útban, és a hangszórót is nehezebb véletlenül lefogni, mint más telefonoknál.

Bár a G6-ba különböző okokból (azaz a Samsung miatt) a legújabb Snapdragon 835 proci helyett a tavaly ősszel bemutatott Snapdragon 821 került, 4 GB RAM társaságában (emiatt a telefon a benchmark tesztekben alulmarad a legtöbb idei csúcstelefonnal szemben), a hétköznapi használat során igazából semmivel sem tűnik lomhábbnak, mint más telefonok. Ez a lemaradás mondjuk visszaüthet, ha a G6 is megkapja a jól megérdemelt Daydream-komaptibilitást, de valószínű, hogy mire a Google VR-szemüvege szélesebb körben is elterjed, az LG csúcstelóját már G7-nek fogják hívni.

A G6 a kamerában is fejlődött az elődjéhez képest, így most már két 13 megapixeles duál kamerával fotózhatunk, amelyek közül az egyik továbbra is szélesebb látószöget biztosít. Ez a felállás jelentősen eltér a többi gyártó duál kamerás megoldásától, akik általában vagy fekete-fehér vagy zoomos kamerát raknak a sima mellé. Hogy a fotóminőség hol helyezkedik el a többi telefonhoz képest, azt az egyre sűrűbb mezőnyben szinte lehetetlen pontosan megítélni, de annyit azért biztosan állíthatunk, hogy aki a G6-ot viszi magával fotózni, nem fog a képek minőségére panaszkodni.

Ami szerencsére nem változott a G5-höz képest, hogy az ujjlenyomat-olvasó továbbra is a telefon hátulján, a kamera alatt található, így a telefont felvéve a a mutatóujjunk azonnal a megfelelő helyre kerül. Ez más telefonoknál okoz kisebb problémát, amikor a telefon az asztalon van, de mivel a G6-ot az LG jó szokásához híven továbbra is felébreszthetjük dupla koppintással, ami után csak a mintát kell berajzolni, így akár kézben tartva, akár az asztalra letéve gyorsan és kényelmesen oldhatjuk fel a képernyőzárat.

Mivel a keret nélküli kijelzős telefonok villámgyorsasággal lepik el a piacot, nehéz megjósolni, hogy az utókor hogyan fog emlékezni a G6-ra. Az biztos, hogy az LG nem dőlhet hátra, hiszen jövőre egy hasonló kijelzővel már nem fognak tudni kiemelkedni a tömegből, egyelőre viszont emiatt és a rendkívül kedvező ára miatt (az Emagban például alig több mint 140 ezer forintért hozzájuthatunk a telefonhoz) a G6 mindenképpen erős versenyzőnek számít a csúcskategóriás telefonok között.

És ezt olvastad már?
Így néz ki egy Boeing 747-es felszeletelve