Mintha nem lett volna 2020-ban már elég rossz hír.

Egyre nő az esélye annak, hogy a globális átlaghőmérséklet már a következő öt évben 1,5 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet – derült ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által közzétett friss mutatókból.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény célja a globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval 2, de inkább 1,5 Celsius-fok alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest. A szakemberek szerint ugyanis a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra korlátozásával elkerülhetők a klímaváltozás legsúlyosabb hatásai.

A világ átlaghőmérséklete már most több mint 1 Celsius-fokkal növekedett az 1850-es évekhez képest,

és valószínűleg ezen a szinten is marad a következő öt évben.

Rosszabb, mint gondolták

Korábbi tanulmányok 10 százalékra tették az esélyét az 1,5 Celsius-fokot meghaladó melegedés rövid távú bekövetkezésének. A brit meteorológiai szolgálat, a Met Office kutatói – akik a WMO megbízásából készítették el ezt az új jelentést – rámutattak, hogy ez az esély mostanra megkétszereződött, és idővel tovább emelkedik.

A világ bizonyos részein jóval érezhetőbb lesz a melegedés, mint máshol. A kutatók szerint

az Északi-sarkvidék például a globális átlagnál valószínűleg kétszer gyorsabban melegszik idén.

A szakemberek előrejelzései szerint továbbá

a következő öt évben több vihar lesz Európa nyugati része felett az emelkedő tengervízszint miatt.

A jelentés készítésekor a kutatók számításba vették a természet változékonyságát, valamint az emberi tevékenységekből eredő szén-dioxid-kibocsátást, ugyanakkor nem vették figyelembe a koronavírus-járvány miatti emissziócsökkenést.

Petteri Taalas, a világszervezet főtitkára szerint mivel a szén-dioxid nagyon hosszú ideig megmarad a légkörben, ezért az idei kibocsátás-visszaesés miatt várhatóan nem fog csökkeni a globális hőmérséklet-emelkedésért felelős légköri szén-dioxid-koncentráció.

Ha be is következik az 1,5 Celsius-fokot meghaladó melegedés, attól még nem vesztik érvényüket a párizsi klímaegyezmény célkitűzései,

sőt, fontosabb lesz a kibocsátáscsökkentés, mint valaha.

Ez is érdekelhet:

Abnormális meleg volt a szibériai sarkvidéken júniusban

És ezzel példátlan mennyiségű, mintegy 59 millió tonna szén-dioxid került a légkörbe.

(Forrás: MTI)

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot
További cikkeink a témában