Fellengzős ígéretekben és látványos jóslatokban nem volt hiány, de racionálisan mit tud eddig felmutatni az MI, és milyen fejlődési pályán van?

Miközben se szeri, se száma a mesterséges intelligencia hatalomátvételét jövendölő (ezzel riogató?) cikkeknek, vannak tények, melyek teljesen más irányba mutatnak. A mesterséges intelligencia alapú keresést alig használják, a Chat-GPT forgalma csökken, az MI-s chatbotok pontosságát megkérdőjelezik, továbbá a kormányok egyre erőteljesebben szabályoznák a technológiát, míg művészek és kreatívok pereket indítanak MI-cégek ellen a szellemi tulajdon és a szerzői jogok megsértése miatt.

Még csak nem is a teljesség igényével készült a lista, amit az MI-lendület kifulladásáról szóló cikkében állított össze a Vox magazin. Sara Morrison jegyzetében emlékeztet a néhány hónappal ezelőtti lelkesedésre, aminek ma nyoma sincs, sokkal inkább a kriptovaluták és a metaverzum sorsára látszik jutni a generatív MI is.

Disztópiák és utópiák röpködtek a levegőben, az új gazdasági aranykortól kezdve milliók munkahelyeinek megszűnését át egészen az emberiség kipusztulásáig. Ehhez képest most mintha lenne némi szélcsend. A ChatGPT forgalmának növekedése lassulni kezdett, két hónapja pedig egyenesen csökken.

„Lehet, hogy az iskolakezdés miatt, de akkor mégsem valódi munkára használjuk, hogy elhozza a termelékenység forradalmát?” – teszi fel a kérdést a lap.

Nem teljesít jól a konkurens, MI-alapú Bing sem. A netes keresés forradalmát hangoztatta jónéhány MI-rajongó pár hónapja, még a Google halála is felmerült. Idézzük inkább egy gazdasági lap, a Wall Street Journal rideg racionalitását: „februárban, amikor a Microsoft bemutatta a Bing MI-változatát, a cég azt állította, hogy kétmilliárd dollár bevételt hozhat, ha a megújult keresőmotor csak egyetlen százaléknyi piaci részesedést is elhappol a Google-től. Eltelt fél év, és úgy tűnik, kemény cél az egy százalék is, mert a Bing piaci helyzete lényegében ugyanolyan maradt.”

Amerikában szövetségi szinten vizsgálják már a ChatGPT pontatlan válaszait, pláne a tanulmány után, amely szerint a chatbot pontossága egyes területeken jelentősen csökkent néhány hónap alatt.

Nemhogy tanulna, de egyenesen szenilis lett a mesterséges intelligencia?

Néhány hónapja még 98%-os pontossággal oldott meg egy egyszerű matematikai feladatot a ChatGPT, ma már csak 2%-osan. Mi az ördög történhetett?

Ezek után nem annyira meglepő, hogy több újság MI-kísérlete is kudarcba fulladt a kirívó hibák miatt.

Ki tudja, ettől még talán összejöhet az MI 2030-ra ígért 15 trillió dolláros gazdasági értéke, de lehet, hogy a szélsőséges jóslatok helyett okosabb realistának maradni, és – Morrison szavaival – megvárni, hogy vajon a generatív MI „megmarad egy látványos bulikelléknek” vagy képes kijavítani a gyerekbetegségeit.

(Forrás: Vox.com)

Ez is érdekelhet:

Ezek az új munkakörök jelenhetnek meg az MI-korszakban

A mesterséges intelligenciát (MI) használó fejlesztésekhez nem elég, ha csak a szoftverfejlesztők értenek.

Megérkezett a mesterséges intelligencia, amelytől már érdemes nagyon tartanunk

Feltűnt a napokban egy új chatbot, amely betéti- és hitelkártyaadatok ellopásában is segítheti a kiberbűnözőket.

Egy magyar vers totálisan megreccsentette a mesterséges intelligenciát

Csetlett-botlott a chatbot, pedig mindössze egy ismert vers elemzésére kértük. Zsákutcából zsákutcába fordultuk, ezek alapján elég távolinak látjuk az MI világuralmát.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában