Íme az "ég mint a Reichstag" kifejezés új standardja.

A Facebook vezérét ismét beidézték egy kongresszusi meghallgatásra, és bár a téma első ránézésre kevésbé volt forró, mint a tavalyi Cambridge Analytica-botrány, Zuckerberg gyakorlatilag megsemmisült a képviselők előtt.

Ebben komoly szerepet játszott, hogy amíg a tavalyi meghallgatáson Zuckerbergnek többnyire az internetet csak a hírekből ismerő, idős képviselők teljesen banális kérdéseire kellett válaszolnia, ezúttal a demokraták egyik új sztárjával, Alexandria Ocazio-Cortezzel találta szemben magát, aki láthatólag borzasztóan élvezte, hogy nyilvánosan szétcincálhatja a Facebook egyre jobban feszengő vezetőjét.

Ocazio-Cortez elsősorban azt kifogásolta, hogy a Facebook nem ellenőrzi a politikai hirdetések valóságtartalmát. "Feladhatok egy olyan hirdetést, főként feketék lakta területre célozva, amin a választás napja helytelenül szerepel?" - teszi fel például a kérdést, amire Zuckerberg még képes kinyögni az egyetlen elfogadható választ (nem), de amikor Cortez arról érdeklődik, hogy feladhatna-e olyan hirdetést, ami azt állítja, hogy a republikánusok megszavazták a demokraták Green New Deal tervezetét, a Facebook vezérétől már csak egy "nem tudomra" futja. Ugyanígy nem képes válaszolni arra a kérdésre sem, hogy akkor leszedik-e a hazugságokat állító hirdetéseket vagy nem, helyette belekezd egy kacifántos körmondatba demokráciáról meg kontextusról.

CSPAN on Twitter

So, you won't take down lies or you will take down lies? I think that's just a pretty simple yes or no." Complete exchange between @RepAOC @AOC and Mark Zuckerberg at today's House Financial Services Cmte hearing. Full video here: https://t.co/heT7Psnlp1 https://t.co/0iiWtfU5gQ

Az ötperces videó dinamikája tökéletes: Zuckerberg kezdetben igyekszik a jogászaival jól begyakorolt, általános formulákkal (avagy bullshitekkel) hárítani, ám amikor ez látványosan nem működik, stratégiát vált, és elkezd nyökögni, befejezhetetlen mondatokba kezd bele. Ebből a szempontból talán szerencséje is van, hogy Ocazio-Cortezt láthatólag egyre kevésbé érdekli a mondanivalója, így többször is belefojtja a szót a teljesen elbizonytalanodó Zuckerbergbe.

Hogy a Facebook vezérét felkészületlenül érték a kérdések, amúgy annyira nem meglepő, hiszen alapvetően azért jelent meg a Kongresszus előtt, hogy a közösségi oldal új kriptovalutájával, a Librával kapcsolatos kérdésekre válaszoljon, de a képviselőket ez nem kötelezte arra, hogy más témákról ne kérdezzék.

Légy résen, mert épp valami fontos történik!

Napokon belül új magazint indítunk, tarts velünk a nulladik pillanattól! November elején startol a Raketa.hu, a Player csoport jövőmagazinja, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire!

Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okos otthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót!

Ha szeretsz jó időben, jó helyen lenni, kövesd be a Rakéta Facebook oldalát, hogy azonnal tudd, ha kilőttük a magazint!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában