Megizzadtak vele az asztronauták.

Az olasz űrhajós Luca Parmitanónak harmadik nekifutásra sikerült egészen elfogadhatóra sütnie a nyers alapanyagokból készült csokis kekszet a Nemzetközi Űrállomás (ISS) speciális sütőjében. Ehhez azonban 130 percre volt szüksége, még úgy is, hogy a maximális 325 Fahrenheitre, azaz 163 Celsius-fokra volt állítva a készülék.

Az elektromos sütő gyártói azt mondták, hogy számítottak arra, hogy az űrbeli és a normál – általában 10 perc körüli – sütési idő között lesz különbség, de arra nem, hogy ekkora.

A kísérlet azért volt fontos, mert a Holdra, majd a Marsra induló űrhajósok esetében különösen nagy jelentősége lesz, hogy ne csupán szárított vagy előrecsomagolt ételt fogyaszthassanak.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: NASA)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Így fog kinézni a 25 év után feltámasztott legendás Nokia modern változata

Ez lenne a protokoll, ha egy Földre veszélyes aszteroida közeledne a bolygónk felé

Így néz ki egy esőfelhő belseje egy ejtőernyős szemével

További cikkeink a témában