Az emberi szervezet egy jól összerakott és jól kalibrált szerkezet, és a két orrlyukunk megléte is ezt bizonyítja.

Biztosan feltűnt már neked, hogy az embernek többek között a szeméből, a füléből és az orrlyukából is kettő van. Szemünkből azért, hogy például tudjunk mélységet érzékelni (azáltal, hogy a két szemünkkel a tárgyakat kissé eltérő nézőpontból szemléljük), a fülünkből pedig azért, hogy meg tudjuk határozni, milyen irányból jön a hang. Az viszont már nem annyira magától értetődő, hogy

miért is van kettő az orrlyukunkból?

Ennek megválaszolását onnan kell kezdenünk, hogy orrunk többféle funkciót lát el, például ez teszi lehetővé a légzést, és ennek a köszönhetően érzünk szagokat is (fun fact: közel 10 000 szag megkülönböztetésére vagyunk képesek). A kettéosztottsága viszont nem azért van, hogy az egyik az egyik, a másik pedig a másik feladatot lássa el, merthogy mindkettő betölti ezeket a szerepeket.

Ugyanakkor időnként az egyik orrlyukunk dominánsabban működik a másiknál, ez azt jelenti, hogy ilyenkor azon keresztül több levegő áramlik be az orrunkba ráadásul gyorsabban is. A nap folyamán többször is változik ez, mármint hogy éppen melyik orrlyukunk tölti be ezt a bizonyos domináns szerepet.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mire jó ez? Ezt már csak azért is fontos lenne tudni, mert erre a válasz egyben a kiinduló kérdésre is magyarázatot ad (vagyis arra, hogy miért is van kettő az orrlyukunkból?).

Ehhez viszont előbb még – érintőlegesen ugyan, de – beszélnünk kell az orr másik funkciójáról, a szaglásról: az nem elég, hogy a szagok bejutnak az orrba, az azokat alkotó érzékelést kiváltó vegyületeknek fel is kell szívódniuk az orrüreg nyálkahártyájáról, hogy elérhessék az agy szaglórendszeréhez tartozó receptorokat. Vannak lassan és gyorsan felszívódó szagok.

Na, és most kapod meg a választ minden eddig felmerült kérdésre: a kétféle tempóban dolgozó orrlyukainkkal aszerint érezzük a különböző szagokat, hogy azok milyen gyorsan szívódnak fel az orrnyálkahártyáról: a domináns orrlyuk a gyorsan felszívódókat intézi, míg a másik a lassabban felszívódókat rendezi le.

Tehát azért van két orrlyukunk, hogy szétválogassák a különböző felszívódási idejű szagokat, pontosabban azoknak az érzékelését kiváltó vegyületeit.

(Forrás: Britannica, Wikipédia, Index, fotó: Unsplash, Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Így nézett ki a Rushmore-hegy, mielőtt belefaragták a négy amerikai elnök arcmását

Valójában nem is faragták, hanem dinamittal robbantották bele a jelenleg is látható arcokat, a munkálat pedig 450 ezer tonnányi lehasított kővel járt.

Tudtad, hogy egyetlen flippergolyónak köszönhetően nem illegális ma flipperezni New Yorkban?

Több mint harminc évre betiltották a flippert, és nem volt egyszerű bizonyítani, hogy nem szerencsejáték, de sikerült.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában