
A kutatók (ismét) kiderítették, hogyan táplálkozzunk jól.
A bélflóránk komoly hatással van az egészségünkre, de vajon milyen étrend a legjobb a bélmikrobiom számára? Egy, a Nature Microbiology című folyóiratban megjelent friss kutatás 21 561 ember önbevalláson alapuló étrendmintáját elemezve vizsgálta meg a kérdést.
A kutatás során az omnivorok (mindenevők), vegetáriánusok és vegánok mikrobiomját elemezték, a kutatók pedig egyértelmű különbségeket találtak:
- A vegánok és a vegetáriánusok egészségesebb étrendet követtek, a mindenevőknek viszont nagyobb volt a bélbaktérium-sokfélesége. Ez elsőre előnyösnek tűnhet, de nem minden baktérium jó nekünk. Az omnivorok mikrobiomja olyan baktériumokat is tartalmazott, mint a Ruminococcus torques és a Bilophila wadsworthia, amelyek összefüggésbe hozhatók gyulladásos bélbetegségekkel, szívbetegségekkel és egyes rákos daganatokkal.
- Ezzel szemben a vegánok bélflórája tele volt olyan baktériumokkal, amelyek segítik a rostok fermentálását és hozzájárulnak a gyulladások csökkentéséhez, az anyagcsere egészségéhez és az erős immunrendszerhez. A vegetáriánusok és vegánok közötti fő különbséget a tejtermékek fogyasztása jelentette, előbbiek mikrobiomjában például több volt a – joghurtgyártásban is fontos szerepet játszó – Streptococcus thermophilus, ami hatással lehet bizonyos méreganyagokra a bélben.
A kutatás legfontosabb tanulsága, hogy ha jót akarunk a bélflóránknak, nem elég elhagyni a húst vagy a tejtermékeket, a lényeg az, hogy minőségi, rostban gazdag növényi ételeket fogyasszunk, és minél színesebb legyen a tányérunk.
(Forrás: IFL Science, fotó: Getty Images)
Ez is érdekelhet: