A minőségi állateledelből kevesebb is elég – ez csak az egyik fontos tudnivaló, de sok hasznos információval szolgálunk még, mert a hosszú, egészséges kutyaélet egyik feltétele a megfelelő táplálkozás.

A kutyás életről szóló új sorozatunkban (Akarok egy kutyát!) írtunk már arról, mit kell végiggondolnod, ha kutyát szeretnél; tenyésztőtől, menhelyről, fajtamentőktől vagy máshonnan válassz magadnak; és azt is körbejártuk, mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon. Érintőleg szóba került már a kutyák megfelelő táplálkozásának fontossága, a téma viszont megérdemli, hogy részletesebben kifejtsük, mindezt a lassan 40 éves múltra visszatekintő Panzi-Pet márka csapata segítségével.

A kutya vacsorája

A kutya etetése olyan fontos dolog, hogy mondás is született róla, a quimbys Varga Liviust pedig a saját zenekarának névadásánál ihlette meg. Ráadásul életben tartja az állatot. De sokkal több biológiai szükségletnél:

egyfajta szertartás, amivel az ember kifejezi szeretetét a kutyája felé, aki pedig a maga módján, lelkesedéssel, habzsolással, csámcsogással hálálja azt meg.

A napirend egyik alapja is lehet, neked és a kutyádnak is jó, ha nagyjából mindig ugyanakkor van az etetés – az órát nem kell beállítanod, úgyis egyértelműen jelezni fogja magától is, ha elfelejtenéd, hogy eljött az idő, és bizony, meg kell töltened a tálját.

Lehet, hogy a gyengébb minőségű tápot is szívesen megeszi a kutyád, de ne ez legyen az egyetlen szempont

Napi egyszeri (általában esti) vagy kétszeri (reggeli és esti) étkezés az ideális, és az, ha a kutyád méretének, korának és egészségének megfelelő, minőségi táplálékot biztosítasz neki.

Az adagolás is a te felelősséged, nem mindegyik kutyánál jelentkezik teltségérzet, ha pedig túleszi magát, nemcsak kövér lesz, de egészségügyi problémái is kialakulhatnak. Fontos szabály még, hogy étkezés után a kutya pihenjen, vagy legalább ne legyen túl aktív, ne akkor vidd futtatni vagy játszani, mert akár bélcsavarodást is kaphat, ami annál is rosszabb, mint ahogy hangzik.

Teljes értékű táp, de melyik?

Ahhoz, hogy jól körüljárjuk a témát, leültünk beszélgetni a Panzi-Peti csapatával. Ők hazai cégként lassan negyven éve vannak az eledelpiacon, egy újpesti bolttal kezdték még 1986-ban, ma pedig már ők a legnagyobb magyar szereplők, mindent tudnak az állateledelekről, természetesen kutyák számára is kínálnak fajtájuknak, életkoruknak, egészségi állapotuknak megfelelő tápokat.

Először azt tisztázzuk Samu Imrével, a Panzi-Pet szenior export- és brandmenedzserével, milyen három fő iránya van a kutyák etetésének. A házi koszt hívei arra hivatkoznak, hogy a kutyák évezredek óta az emberrel együtt élnek, az emberi ételeket szokták meg. Fontos, hogy a házi koszt nem a mi ebédünk maradékát jelenti, hanem a kutya igényeinek megfelelő, nagyrészt főtt ételt, tehát ez sem olyan egyszerű, hogy hagyunk valamit a tányérunkon, amit aztán belelapátolunk a kutya táljába. A házi koszton tartott kutyáknál sem szerencsés, ha hagyjuk koldulni a kedvencünket az asztalunknál, bármennyire is nehéz ellenállni. Nem jó a rendszertelenség miatt, és azért sem, mert nem mindig tesz jót a kutyának az, amit mi eszünk – csirkecsont, édesítőszeres ételek stb. –,

az pedig nem a kutya hibája, ha nem érti, most miért nem kap az ebédünkből, amikor tegnap kapott.

A BARF, vagyis nyersetetés az utóbbi időben lett csak széles körben ismert Magyarországon. Arra az elvre épül, hogy a kutya ragadozó, az a neki való táplálék, amit a természetben is megtalálna: nyers húsok, zöldségek, esetleg gabona, feldolgozás és hőkezelés nélkül. Ez sem annyiból áll, hogy mindenféle nyers cuccot belehalmozol a tálba, fontosak az arányok, hogy minden nélkülözhetetlen tápanyaghoz hozzájusson a kedvenced.

Mennyivel könnyebb tápot adagolni! Annyiból igen, hogy ha már megvan a kutyádnak megfelelő típus, akkor csak a mennyiségre kell figyelned – a rengetegféle táp között viszont nehéz eligazodni.

A minőségi állateledelből kevesebb is elég, ezért olcsóbbra jön ki, mint ahogy az árkülönbözet alapján tűnik

Samu Imre segít ebben. Azzal kezdi, hogy a kutyánk egészsége és hosszú élete szempontjából nagyon fontos a jó minőségű, teljes értékű táp. Utóbbi kifejezés azt jelenti, hogy ha csak ezt eszi a kutya, akkor is hozzájut minden, számára szükséges vitaminhoz, ásványi anyaghoz és a napi normál aktivitáshoz elegendő metabolizálható energiához.

„Akármennyire unalmasnak tűnik minden nap ugyanazt a tápot enni, mégis ez a jó a kutyának” – mondja.

Mivel a boltokban kapható legtöbb táp teljes értékűnek hirdeti magát, érdemes további kategóriákra bontani a kínálatot. A legalacsonyabb árú termékek összetételénél gyakran csak általánosabb leírást találunk – pl. vegyes hús vagy vegyes húsliszt, feltárt gabonafélék –, lehet, hogy az egyik tételhez csak baromfit használnak, egy másikhoz marhát és sertést. Az analitikai összetétel a meghatározó – pl. 18% nyersfehérje- és 10% nyerszsírtartalom –, egyébként az kerül a tápba, ami épp olcsón elérhető a gyártáskor.

A prémium tápok drágábbak, nem véletlenül. A kutyák életszakaszai, mérete szerint akár többféle receptúrát is árusítanak, a tápok az Európai Állateledel Ipari Szövetség (FEDIAF) által javasolt minimális metabolikus energia- és vitaminmennyiségnél többet tartalmaznak. Az összetevők listája konkrét, mert mindig ugyanazt tartalmazza.

A minőségibb hozzávalók miatt magasabb a tápérték, ezért kevesebb is elég belőle, mint a diszkont tápoké – eszerint érdemes összehasonlítani a költséget, nem egyszerűen a kilós ár alapján.

Van még feljebb: a szuperprémium állateledelekre érvényesek a prémiumok előnyei, de általában mesterséges színezékektől és ízanyagoktól mentesek, a szintetikus tartósítószereket gyakran természetes tartósítókkal, például C- vagy E-vitaminnal helyettesítik. Rendkívül tápanyagdúsak, ezért ezekből is elég kevesebbet adni a kutyádnak, mint az olcsóbb változatokból.

Panzi-Pet – Mi értünk az állatok nyelvén

Bármilyen kutyát is választasz, ránk számíthatsz! Büszkék vagyunk rá, hogy termékeink Magyarországon készülnek, hazai receptek alapján, itthoni kreatív szakember gárdánk tervei szerint. Mi, a Panzi-Petnél 25 év tapasztalatával, több mint 17 000 termékkel, a világ több mint 30 országban segítünk, hogy a gazdik minden fajtához megtalálják a tökéletes állateledelt! Termékeinket megtalálod a szuper,- és hipermarketek polcain, díszállatboltokban, szakáruházakban, nézz körül kínálatunkban: https://panzipet.hu

Természetes? Organikus? Gyógy?

Nemcsak minőség, hanem más szempontok szerint is kategorizálhatunk – mielőtt aggódni kezdenél, hogy tovább bonyolódik a helyzet, megnyugtatunk, hogy a Panzi-Pet oldalán kutyatáp-választót is találsz, amely a kutyád korának, méretének, ételérzékenységének, aktivitásának alapján határozza meg a számára ideális eledelt a cég széles kínálatából.

Akkor folytassuk! Természetesnek akkor nevezhető egy táp, ha kizárólag növényi, állati vagy bányászott forrásból származnak az összetevői, nem kémiailag, szintetikus eljárással állították elő azokat, és nem tartalmaznak kémiailag szintetikus adalékanyagokat vagy technológiai segédanyagokat (kivéve olyan mennyiségben, amely a helyes gyártási gyakorlatban elkerülhetetlenül előfordulhat). A természetes címke nem jelzi az összetevő minőségét, csak az összetevő forrását, amely olyan elemeket tartalmazhat, mint a friss hús, az állati melléktermékliszt, a hús- és csontliszt, a teljes őrölt kukorica, a kukoricagluténliszt és a búzakorpa.

A tápoknál is előfordul az organikus kifejezés. Ezek bio alapanyagokból készülnek, mivel azonban az állateledelek nem tartoznak a humánélelmezés szerinti biominősítési szabályok alá, akkor sem kapnak bio tanúsítványt, ha az összetevőik valóban biotanúsítvánnyal rendelkeznek.

Az állateledel is olyan, mint az emberi: minőségi hozzávalókból lehet jó és egészséges ételt készíteni

A gabonamentes eledel definíciója egyértelmű: nincs benne gabonaféle. Sokan a gabonamentes termékeket magas minőségű terméknek tartják, tekintettel arra, hogy az állateledelekben jellemzően a keményítő, energia és egyéb tápanyagok biztosítására alkalmazott gabonafélék – a kukorica, a rizs, a cirok, a búza, az árpa és a zab – az olcsóbb összetevők közé tartoznak, így a gabonamentes termékek kilós ára magasabb. A tápszemek formázásához, alakjuk megőrzéséhez fontos keményítőt legtöbbször burgonyából és tápiókából pótolják.

A szójamentes kifejezés sem szorul magyarázatra, legfeljebb azt érdemes megemlíteni, hogy bár a szója relatív olcsó, a kutyák számára alacsony a felszívódási/hasznosulási rátája.

Speciális kategória a gyógytápoké. Ezek konkrét krónikus betegséggel élő – cukorbetegség, máj- vagy veseprobléma, allergia stb. – kutyáknak való, akiknek normál étrend helyett diétás táplálkozást ír elő az orvos. Az ilyen tápokra az állatorvosok által összeállított receptek, speciális összetevők a jellemzőek, és sokszor csak állatorvosoknál, állatpatikákban kaphatók, akár receptkötelesek is lehetnek.

Nem klasszikus táp, de táplálék a jutalomfalat is. Ennek a minősége is fontos, hiszen például a kutyaiskolában vagy játék, tanulás közben sok fogyhat belőle, a jutival lehet a legkönnyebben motiválni a kutyákat – ezt biztosan tudod, ha van kutyád.

A Panzi-Pet minden életkornak megfelelő prémium és szuperprémium száraztápokat, konzerveket és alutasakos eledeleket, gyógytápokat kínál. A receptválaszték széles, 300 grammostól 15 kilogrammos kiszerelésig kaphatók kiváló ár-érték arányú Panzi-Pet termékek. Ne felejtsd el: a minőségi és ízletes táp nemcsak azért fontos, hogy a kutyádnak jólessen, hanem azért is, mert a gondosan válogatott összetevőkből készített, kiegyensúlyozott étkezés az egészség megőrzéséhez, a hosszú, boldog élethez is fontos – akárcsak nálunk, embereknél.

A Panzi-Pet partner webáruházában, a Petdorado üzletében könnyen és gyorsan megtalálod a legfontosabb tápokat, kiegészítőket, és egyébként mindent, ami a hétköznapokhoz elengedhetetlen.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Panzi-Pet.

(Illusztrációk: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Veszélyesen süllyed több tucat kínai nagyváros

Ha ott van ő, egyszerűen nem lehet senki vagy semmi másra nézni

Kerti tavat szeretnél? Képbe hozunk sok részlettel, hogy aztán könnyen megépíthesd

További cikkeink a témában