Három járműves program a Múzeumok Éjszakájáról.

A legnagyobb hazai egyéjszakás fesztivál programjából nem maradhatnak ki a technikai kuriózumok sem – ezekből választottunk hármat, de érdemes átfésülni a teljes kínálatot is az esemény honlapján.

Felpörgő hajtóművek

Az Aeropark Repülőmúzeumban időnként megmutatják, milyen „életfunkciókat” képesek adni a kiállított gépek, amikor leszáll az est és felkapcsolják a földi áramforrásokat.

A Múzeumok éjszakáján az Il-14-es és az L-410-es játssza majd a főszerepet. Az este folyamán több alkalommal átforgatják az Il-14-es „Malvinka”, valamint az L-410-es kalibráló gép motorját.

Sok évtizedes hajtóművek adnak hosszabb-rövidebb „koncertet”, műszaki érdeklődésű látogatóknak úgyszólván kötelező program.

Fotó: Muzej.hu

Helyszín: Aeropark Repülőmúzeum
1185 Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér; Aeropark

Időpont: 2022. június 25. 18:00 – 2022. június 26. 01:00

Szárnyas autóbusz

A Repülőmúzeum több látnivalót is kínál, emeljük ki a „szárnyas autóbusznak” becézett, háromhajtóműves repülőgép bemutatását is. A gép 1977-ben érkezett Magyarországra.

A következő évben egy speciális, Sierra nevű berendezést telepítettek a fedélzetére, amivel a különféle navigációs berendezéseket, és a repülőterek műszeres leszállítórendszereit ellenőrizték, kalibrálták.

A földről végzett mérések pontossága érdekében a Jak-40-es speciális piros-fehér festést viselt. A repülőgép egészen a 90-es évek végéig látta el a kalibrálási feladatokat nemcsak a hazai, hanem a balkáni repülőterek jelentős részén. Az idei nyárra a Jak-40-es visszanyerte régi-új külsejét, amit a Múzeumok Éjszakáján láthatunk először.

A Jaki – Fotó: Muzej.hu

Helyszín: Aeropark Repülőmúzeum
1185 Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér; Aeropark

Időpont: Állandó kiállítás

Reptéri oldtimerek

Egy reptéren nemcsak a repülők érdekesek, de számos más jármű is. Maradjunk tehát az Aeroparkban, meghallgatni, ahogy felbőg a 40 tonnás repülőtéri tűzoltóautó, Simba V12-es motorja, megnézni, mire képes ez a futurisztikus jármű vonulás közben.

De beülhetünk a repülőgépvontató emelhető vezetőfülkéjébe, vagy tehetünk egy kört a 60-80 tonnás repülőket hátratoló speciális járművel.

Na és az oldtimerek: lesz itt Zsiguli, Wartburg, Volvo 245 Transfer, a ferihegyi reptér egykori hű szolgái.

Akcióban a Simba - Fotó: Muzej.hu

Helyszín: Aeropark Repülőmúzeum
1185 Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér; Aeropark

Időpont: 2022. június 25. 16:00 – 2022. június 26. 00:01

(Borítókép: a Felpörgő hajtóművek ajánlója, fotó: Muzej.hu)

Ez is érdekelhet:

Kukacbombázó helikopter érkezett az Aeroparkba

A kukacbombázó helikopter fénykorában három méter magasan repült, most te is megnézheted az Aeroparkban, és a Múzeumok Éjszakáján is láthatod majd.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból