Mármint tényleg ez kellett, hiszen a Roszkozmosz szerencsére nem az USA, hanem valami egészen másnak az eltakarításán dolgozik.

Ez pedig nem más, mint az űrszemét, amiből a NASA becslései szerint akár húszezer is keringhet a Föld körül. Magyarul a Föld környéke mostanra olyan, mintha Casablancát fellőttük volna Föld körüli pályára, nem kis logisztikai problémát okozva az űrhivataloknak. Ezt elégelték meg az oroszok, akik egy igen radikális módszerrel oszlatnák a szemetet.

Az óriási lézer jelenleg még csak egy három méter átmérőjű teleszkóp, amit az űrszemét bemérésére fejlesztettek ki, viszont a Roszkozmosz Precision Instrument System részlegének kutatói nemrég egy olyan javaslattal álltak elő, hogy a teleszkópot érdemes lenne tovább fejleszteni, így két legyet ütnének egycsapásra: az űrszemét bemérése után azonnal meg is semmisíthetnék a műholdakra és egyéb űreszközökre leselkedő veszélyt.

A PIS egyelőre nem bocsátkozott részletekbe a tervvel kapcsolatban, így a lézerről csak annyit lehet tudni, hogy a lézeres abláció elvén működne, vagyis addig melegítené az űrszemetet, amíg az egyszerűen elpárologna.

A tervben amúgy lehet némi ráció, hiszen nem ők az elsők, akiknek ilyesmi az eszébe jutott.

A tudósok Halálcsillaggá alakítanák a Nemzetközi Űrállomást

A japánok egy óriási lézert szeretnének az ISS-re szerelni, és találd ki, mire használnák.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Ez jelenleg a világ (tíz) legjobb kamerás telefonja

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés