Újabb szenzációs magyar tudományos siker.

Karikó Katalin után még egy magyar részesült a legmagasabb elismerésben:

Krausz Ferenc Németországban élő magyar születésű fizikus, Pierre Agostini Egyesült Államokban tanító francia fizikus és Anne L'Huillier Svédországban dolgozó szintén francia fizikus kapja az idei fizikai Nobel-díjat

a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint.

Az indoklás szerint a tudósok az elismerést az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapják.

Krausz Ferenc a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem kutatója, a németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója. A magyar és osztrák állampolgársággal rendelkező kutató Németországban él.

A kitüntetettek 11 millió svéd koronán (368 millió forintnyi összegen) osztoznak. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

Szerdán a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit ismerteti a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, csütörtökön az irodalmi kategória nyertesét hirdetik ki (ezt a díjat a Svéd Akadémia ítéli oda), pénteken a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét hozzák nyilvánosságra (Oslóban), majd jövő hétfőn a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet adják át.

Karikó Katalin Nobel-díjat kapott!

Karikó Katalin a legnagyobb nemzetközi elismerésnek számító díjat kapta meg az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért.

(Forrás, fotó: MTI)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában