Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az 557 kilós Schiaparelli vasárnap kezdte meg a három napig tartó leszállási hadműveletét azért, hogy élet után kutasson a vörös bolygón. A tervek szerint már a Mars felszínén kéne bóklásznia, viszont a szonda nem adott jelet magáról.

Noha minimális az esély rá, az Európai Űrügynökség szakemberei még bíznak abban, hogy csupán a kapcsolat szakadt meg, és a Mars pályájára állított műholdak észlelni fogják az egységet. Amennyiben a Schiaparelli biztonságosan landolt, pár napig ott hagynák a vörös bolygó felszínén, hogy adatokat gyűjtsön a légkörből, amíg le nem merül az akkumulátora.

A Schiaparelli lett volna az első olyan európai kutatóeszköz, amely sikeresen leszáll a Marson.

A Beagle 2 fő feladata hasonlóan életnyomok keresése lett volna – végül 2015-ben a NASA Mars Nreconnaissance Orbiter felvételein sikerült kiszúrni a szondát, amely épségben volt. A kapcsolat valószínűleg azért szakadt meg vele, mert a napelemek nem nyíltak ki. De az egy jóval kisebb költségvetésű és „amatőrebb” projekt volt, mint a jelenlegi, amelybe az európai űrhivatal és az orosz partner együtt kb. 2,3 milliárd eurót fektetett bele.

FRISSÍTÉS:

Az Európia Űrügynökség időközben bejelentette, hogy a landolás sikerült, így semmi akadálya annak, hogy megkezdődjön az ufóvadászat.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.