Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Európai Űrügynökség (ESA) darmstadti irányító központjában bejelentették, hogy a korábbi hírekkel ellentétben mégis összejött a leszállás a Marsra az ExoMars európai űrexpedíció leszállóegységének. Ez az első alkalom, hogy egy európai űrjármű sikeresen landolt a vörös bolygón.

Bár a történet ebben a formában nem teljesen igaz. Ugyanis a brit Beagle 2 is épségben megérkezett a Mars felszínére még 2003-ban, de ezt sikeres landolásnak korántsem nevezhetjük, ugyanis röviddel azután megszakadt vele a kapcsolat, hogy belépett a vörös bolygó légkörébe. És csak 12 évvel később, a NASA Mars Nreconnaissance Orbiter felvételeiről tudtuk meg, hogy túlélte a nem túl szerencsés kalandot.

Most már csak idő kérdése, hogy választ kaphassunk a várva várt kérdésre: van-e élet a Marson?

Az irányító központban jelenleg is értékelik az űrszondáról érkező jeleket. Az 557 kilós Schiaparelli még vasárnap kezdte meg a három napig tartó leszállási hadműveletét, előtte pedig közel hét hónapon át nagyjából félmilliárd kilométert tett meg. Az űrszonda hőpajzsot, ejtőernyőt és rakétákat használt, hogy az óránkénti 21 ezer kilométeres sebességről lefékezhessen, mire a felszínre ér. Viszont néhány órája még nem lehettek túl vidámak az Európai Űrügynökség darmstadti irányító központjában, és a Roszkoszmosznál sem, ugyanis

Úgy tűnik, a 2,3 milliárd eurós projekt sikeres volt, és a híres olasz csillagászról elnevezett űrszonda megkezdheti a feladatát, hogy életjelek után kutasson a vörös bolygó felszínén.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.