Reméljük, lélekben mindenki felkészült már rá, hogy idén a csapból is az 5G fog folyni, mert bár az új, az eddiginél akár tízszer gyorsabb mobilinternetet biztosító technológia széleskörű elterjedése inkább csak 2020-ban várható, ez nyilván nem fogja megakadályozni a friss és ropogós buzzwordökért az anyjukat is eladó marketingeseket, hogy bármire ráragasszák a jól csengő hívószót, amire csak rá lehet.

Hogy mire számíthatunk, arra az USA-ból már érkezett is egy jó példa, ahol a legnagyobb mobilszolgáltató ügyfelei egy szép napon arra ébredtek, hogy a telefonjuk 5G-képessé vált.

Hogy jobban érthető legyen a történet azok számára is, akik annyira nem követik a mobilos híreket, elmondjuk, hogy az 5G-hálózatokat még az USA-ban is csak tesztjelleggel építgetik, de ami ennél is fontosabb, hogy az első 5G-s telefonok csak idén fognak megjelenni. Olyan pedig még véletlenül sem fordulhat elő, hogy egy nem 5G-s telefon hirtelen 5G-ssé változik.

Mint kiderült, az amerikai AT&T nem akarta kivárni, amíg valóban az 5G-vel hirdethetik a telefonjaikat, így kitalálták az "5G Evolution" kifejezést, ami tulajdonképpen az eddiginél kicsit nagyobb sebességet (de közel sem 5G-s sebességet) biztosító 4G-s hálózatra utal. Ennek a jele, vagyis az "5GE" jelent meg a felhasználók telefonjain, ami nem csak szerintünk, de a többi szolgáltató szerint is nem kicsit félrevezető volt.

T-Mobile on Twitter

@verge didn't realize it was this easy, brb updating https://t.co/dCmnd6lspH


Ki is tört azonnal a patália: a T-Mobile csak egy vicces üzenetben küldte el az AT&T-t az anyjába (amiben az LTE feliratot átragasztják egy "9G" feliratra), a Sprint viszont ennél keményebb volt, és bejelentették, hogy a fogyasztók megtévesztése miatt beperlik az AT&T-t. Ez amúgy nem teljesen alaptalan, ugyanis a szolgáltató felmérése szerint 10-ből 4 vásárló azt gondolja, hogy az AT&T-nél már 5G-s telefont kaphat a pénzéért.

És ezt olvastad már?
Haumann Péterről neveztek el egy kisbolygót