A delfinek furcsa fegyvernek tűnhetnek, de állítólag hatékonyak.

Nagyon úgy tűnik, hogy Oroszország delfineket is bevet az ukránok elleni háborúban, legalábbis erről tanúskodnak az amerikai haditengerészeti intézet (US Naval Institute, USNI) által közzétett műholdfelvételek.

A katonai célokra kiképzett delfineket még februárban, Ukrajna inváziójának kezdetén telepítették a Krím-félszigeten található Szevasztopol kikötőjének bejáratához – ez az oroszok legjelentősebb haditengerészeti bázisa a Fekete-tengeren –, és bár az ominózus régió az ukrán rakéták hatótávolságán kívül esik, ezzel igyekezhetnek elébe menni a víz alatti szabotázsakcióknak. Szakértők feltételezése szerint a delfinek feladata az úgynevezett ellenbúvárműveletek lehetnek, amik megakadályozhatják, hogy az ellenséges különleges hadműveleti erők a víz alatt szivárogjanak be a kikötőbe, hogy hadihajókat szabotáljanak.

A haditengerészeti elemzők egyébként a delfineket hatékony védekezésnek tartják a búvárok ellen, az ugyanakkor számukra sem világos, hogy Ukrajna tervez(ett)-e harci úszóműveleteket bevetni Szevasztopol ellen.

A hidegháború alatt egyébként a két szuperhatalom, az Egyesült Államok és a Szovjetunió is képzett ki a tengeri emlősöket harci feladatokra, de Oroszország például a szíriai polgárháborúban is bevetett delfineket Szíria második legfontosabb kikötővárosánál, Tartúsznál.

(Forrás: The Guardian, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Mutatjuk a laptopot, ami megmenti a nyaradat, és azt is megmondjuk, miért
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő