Tegnap este végre kiderült, mikor és mennyiért érkezik a boltokba a PlayStation 5, és bemutattak néhány látványos trailert is, aminek egyébként rajongóként illik nagyon örülni, de sajnos becsúszott pár dolog, ami miatt nem mindenki repes.

Az ellendrukkerek és a keménykalapos Xbox-fanok viszont tegnap óta izomból köpködhetik a Sony-t, a japán cég ugyanis tényleg tett néhány nem túl szerencsés lépést.

Főleg emiatt az öt dolog miatt megy a fikázás jelenleg a fórumokon:

1. Mégis, milyen prezentáció ez?

A világjárvány miatt a Sony érthető okokból nem kockáztatta meg egy tényleges rendezvény megtartását, de azért annál, amit végül sikerült összehozniuk, láttunk már sokkal de sokkal szervezettebb online bemutatót. Az event úgy nézett ki, mintha az egészet egy délután alatt hozták volna össze. Gyakorlatilag egymás után pakolták a bemutatásra szánt trailereket, majd a végén odalökték a várva-várt infót a gép áráról és a megjelenés időpontjáról, majd bedobták, hogy 2021-ben jön még a God of War következő része is, aztán kalap-kabát.

A prezentáció látszólag minden koncepciót vagy bejelentkezésen végigvonuló felkonfot nélkülözött. Egy-egy trailer mellé ugyan bevágtak néhány rövidebb jelenést a készítőkkel, de egyáltalán nem az volt az érzésünk, hogy most épp egy globális jelentőségű leleplezést nézünk.

2. Ez nextgen? Ez?!

Sokan vannak olyanok is, akik szerint a bemutatott játékok egyike sem néz ki úgy, ahogy egy nextgen játéknak szerintük illene. Szó mi szó, ebben egyébként tényleg van valami, hiszen a prezentált trailerekben látható grafika egyáltalán nem esik a még soha nem tapasztalt kategóriába.

Ehhez mondjuk érdemes hozzátenni, hogy az azért már teljesen más tészta lesz, amikor az ember szeme előtt 4K felbontásban és 60 fps képfrissítéssel moccanak meg ezek a címek, szóval mi inkább tartózkodnánk a korai következtetésektől.

3. Na most akkor mennyibe is kerülnek a játékok?

Ez viszont már egy olyan dolog, amivel mi sem tudunk vitatkozni. Az optikai meghajtóval szerelt PS5 nálunk 184 990 Ft-ba fog kerülni, ami 9 Ft-tal lesz olcsóbb az Xbox Series X-nél, szóval emiatt az árkülönbség miatt senki nem fog átnyergelni a Microsofttól a Sony-hoz. A digitális, vagyis meghajtóval nem rendelkező PlayStation 5 ezzel szemben csak 149 990 Ft lesz, míg a Series S-ért 113 999 Ft-ot kell kicsengetni.

Ez már jelentősebb különbség a Microsoft javára, de míg az előbbi a meghajtó hiányán kívül ugyanazt a hardvert tartalmazza, mint a nagytesó, a Series S valamivel szerényebb képességű lesz a Series X-nél. Szóval klassz kis verseny várható a kasszáknál.

A baj nem is ezzel, hanem a játékok árazásával van. A megjelenéskor elérhető PS5-címek fogyasztói ára ugyanis így néz ki:

  • Demon’s Souls – 70 dollár/80 euró/29 990 Ft
  • Destruction All Stars – 70 dollár/80 euró/29 990 Ft
  • Marvel’s Spider-Man: Miles Morales – 50 dollár/60 euró/21 990 Ft
  • Marvel’s Spider-Man: Mile Morales Ultimate Edition – 70 dollár/80 euró/29 990 Ft
  • Sackboy A Big Adventure – 60 dollár/70 euró/26 990 Ft

Szóval ezzel azért vannak bajok. Az árfolyam miatt már az sem teljesen korrekt, hogy a Sony (és egyébként a Microsoft is) egy az egyben váltja a dollárt euróra, az pedig már tényleg a pofátlanság csúcsa, hogy még a bőkezűen euróra váltott amerikai árra is rádobnak plusz tíz eurót. Nem csoda, hogy beindult emiatt a zúgolódás.

A Microsoft közben bölcsen hallgat. Még nem közölték a Series X (és S) játékok árait, így egyébként simán lehet, hogy ők is ezzel a módszerrel fogják sokkolni a játékosokat, de egyelőre most még a Sony-n csattog az ostor.

4. Exkluzív vagy sem?

A bemutató egyik legnagyobb bakija az volt, hogy a benne szereplő játékok közül kettővel kapcsolatban is úgy tájékoztatták a nézőket, hogy PC-re is elérhetőek lesznek megjelenéskor. A Final Fantasy XVI-ról és a Demon's Souls-ról van szó. A streamben ezekről még egy olyan videó volt látható, melyek PC-re is ígérték őket, azonban a később önállóan is megosztott trailerekben ez már nem szerepelt, és a videók leírásában is egyértelműsítették, hogy (egyelőre!) PS5-exkluzív alkotásokról van szó.

A másik dolog, ami miatt sokan fanyalognak, az az, hogy bár a Sony korábban azt kommunikálta, hogy a generációváltás meglehetősen éles váltás lesz, ebben a jelek szerint mégsem maradtak konzekvensek. Azt ígérték, hogy mivel ők minél hatékonyabban szeretnék az új platformra terelni a játékosokat, ezért a megjelenés után már csak erre fejlesztenek majd exkluzívokat. Ehhez képest kiderült, hogy két eléggé várt cím, a Horizon Forbidden West és a Spider-Man: Miles Morales is elérhetőek lesznek PS4-re.

Ez csak azért fáj az elégedetlenkedőknek, mert szerintük ezek így nem is tekinthetőek igazából nextgen címeknek, hiszen úgy kellett őket leprogramozni, hogy simán fussanak a régebbi, gyengébb konzolon is.

A Sony persze állítja, hogy a játékok PlayStation 5-ön mutatják majd meg igazából, mitől döglik a légy, és aki PS4-re veszi meg őket, az ingyenesen töltheti le őket az újabb gépre is, ami azért tényleg csitíthatná kicsit a fanyalgókat.

5. Előrendelés! Vigyázz, kész... káosz

Végül az utolsó, és valószínűleg a legnagyobb baki, az a káoszba fulladt előrendelés, ami miatt még a Microsoft is beszólt a Sony-nak.

Történt ugyanis, hogy a Sony megerősítette, hogy szeptember 17-től indulnak az előrendelések, a legnagyobb áruházláncok azonban nem bírták megvárni a holnapot, és nem sokkal a bemutató után már élesítették is az előrendelési akciókat. Mivel korábban felröppent a hír, hogy a japán cég nem igazán tud akkora szállítmánnyal felkészülni a megjelenésre, amekkora igény mutatkozik a konzolra, ezért a vásárlók megrohamozták az áruházak online felületeit, melynek az lett az eredménye, hogy kivétel nélkül behaltak az előrendelési oldalak.

A Microsoft nem hagyta ki a magas labdát, és ma reggel a Twitteren azzal jelentkezett, hogy biztosították a vásárlóikat arról, hogy november 10-én 36 országban megjelenik az Xbox Series X és S, az előrendelés szeptember 22-én indul, és pontosan meg fogják mondani, hogy mikor kezdődhet a lázas kattingatás.


Nyilván mindenki értette a célzást.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Elon Musk legújabb kirohanásában az iPhone használatának betiltásával fenyegetőzik

Ezekre az iPhone-okra lehet csak letölteni az iOS 18-at

Igazi nagy durranással érkezik az iOS 18

További cikkeink a témában