„A koponyája különleges alakú.”

Bár Tutanhamon egy évtizedig uralkodott az egyiptomi történelem egy fontos szakaszában, történelmi szempontból csak mérsékelten volt jelentős, ám így is az egyik, ha nem a leghíresebb ókori egyiptomi fáraónak számít. Ez igazából annak köszönhető, hogy a Királyok völgyében 1922-ben felfedezett sírja az egyetemes régészet legnagyobb szenzációja, ugyanis ez az egyetlen teljes épségben megmaradt fáraósír.

Egy nemzetközi kutatócsoport nemrég elkészítette Tutanhamon fáraó minden eddiginél pontosabb háromdimenziós arcmintáját, amihez múmiája teljes koponyájáról készült CT-felvételeket, valamint a régészek által a koponyáról készített röntgenfelvételeket és méréseket használták fel – íme:

Az adatok tanulmányozása és a (megközelítő) rekonstrukció során a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy Tutanhamon fáraó feje nemcsak egyedülállóan formásan kerekedett, de az agytérfogata is rendkívül nagy volt – egy átlagos ember agytérfogata körülbelül 1234 köbcentiméter, míg a fáraóé 1432 köbcentiméter volt.

„A koponyája különleges alakú. A méréseink rokonságot mutattak olyan koponyákkal, amelyek koponyaátalakításon estek át, azonban Tutanhamon esetében ez nem történt meg. Bár sajátos, hosszúkás alakja van, minden arra utal, hogy természetes koponyáról van szó”

– mondta a tanulmány társkutatója, Cícero Moraes brazil 3D-grafikus, aki a fentebb látható posztot is közzétette a Facebook-oldalán.

(Forrás: LiveScience, Wikipédia, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Kiderült, hogy van egy másik holdja a Földnek, ráadásul már az időszámítás kezdete óta

Március 28-án észlelték először, majd április 7-én hivatalosan is bejelentették azt az aszteroidát, amely a Földdel szinkronban kering a Nap körül, miközben körbejárja bolygónkat, vagyis így gyakorlatilag a Föld holdjának tekinthető – az ilyen objektumok hivatalos elnevezése a kvázi-hold/kvázi-szatelit.

A NASA elismerte: megmagyarázhatatlan UFO-jelenség látható a videón

Egy gömb alakú tárgy száguldozik a felvételen.

Elkészült az emberiség első röntgenfelvétele egy atomról, ez pedig átalakítja a világot

A forradalom küszöbén állunk, ugyanis az eddigi legkisebb röntgenezhető anyagnak 10 000 atomból kellett állni.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Ez jelenleg a világ (tíz) legjobb kamerás telefonja

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés