Nem igazán sikerült jól november 28-a az orosz űrhivatalnak. Kedd reggeli akciójuk során bár a Szojuz–2.1b típusú hordozórakéta sikerrel startolt, sem a Meteor–M 2–1 meteorológiai műholdat, sem a többi miniszputnyikot nem sikerült célpályára állítani – a műholdak valószínűleg az Atlanti-óceánba zuhantak.

A hordozórakéta első három fokozata úgy vált le, ahogyan az a nagykönyvben meg volt írva, de a negyedikkel gond akadt: a Fregat fejblokk ugyanis nem tudta orbitális pályákra állítani a műholdakat. Az űrhivataltól származó forrásokra hivatkozva arra lehet következtetni, hogy emberi hiba okozta a bajt, a hordozórakétába és a gyorsítóblokkba táplált helytelen adatok miatt ugyanis a Fregat nem kellő tájolásban kapta az első impulzust, ezért a gyorsítóblokk a műholdakkal együtt visszatért a légkörbe, majd feltehetőleg az Atlanti-óceánba zuhant.

Ezt a felvetést támasztja alá az a felvétel is, amelyet a British Airways Montrealból Londonba tartó járatáról készítettek. A gép ekkor épp az Atlanti-óceán északi része fölött, Izland közelében repült, és végigkövethető, amint a negyedik rakétafokozat darabokra hullik, majd elég:

Victoria on Twitter

A friend of mine sent me this video coming back from Montreal. A Russian satellite was lost after failing to enter orbit, and they believe this is it burning up entering the Earth's atmosphere. It's absolutely STUNNING to watch. #AviationLovers #Space https://t.co/O7yrTD62Uo

És ezt olvastad már?
Itt egy tablet azokra a napokra, amikor csak az ágyból filmeznél