Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Samsung új készüléke azok közé a telefonok közé tartozik, amit az elejétől a végéig imádtunk használni, ennek ellenére nem való mindenkinek.

Tény, a Note 9-nek könnyebb lenne felsorolni a hátrányait, mint az előnyeit (hátrány: nagy), ugyanis amikor megpróbáltuk összeszedni, hogy miben jó a telefon, a következő kis listát sikerült összeraknunk:

  • Üzemidő: a Note 9-et egy nap alatt még nagyon aktív használattal sem sikerült lemeríteni, de ha nem bőgeted egész nap a Youtube-ot, és ráküldesz valamilyen akksi kímélő módot is, akkor a kétnapos üzemidőt sem lehetetlen előcsalni belőle.
  • Kijelző: QHD felbontású Super AMOLED, nem csak szerintünk, de a kijelzőszakértők szerint is a legjobb a jelenlegi felhozatalból, és támogatja a HDR10+ szabványt is.
  • Fotózás: a 12 megapixeles telefotó lencsével és 12 megapixeles nagy látószögű objektívvel felszerelt hátlapi duál kamera mobilos mércével mérve szinte tökéletes minőségű fotókat produkál, van benne optikai képstabilizátor, 2x-es zoom és állítható apertúra is.
  • Teljesítmény: az Exynos 9810 a 6 GB RAM-mal hozza, amit hozni kell, de ha ez nem lenne elég, a telefonnak van 8 GB RAM-mal szerelt változata is.
  • Tárhely: a legújabb Note 128 és 512 GB-os verzióban kapható, ami tovább bővíthető SD-kártyával is, így akár 1 TB tárhelyből is gazdálkodhatunk.
  • Dizájn: ízlések és pofonok, de nekünk az enyhén szögletes dizájn nagyon bejött, az viszont nem vélemény kérdése, hogy egy nagyon jó anyagokból összerakott, minőségi telefonról van szó.

Emellett említhetnénk még a gyorstöltés sebességét, az IP68-as minősítésű vízállóságot, a telefonhoz járó AKG-fülhallgatók kiemelkedő hangminőségét, mint olyan dolgokat, amiben a Note 9 jelenleg az egyik legjobb telefon.

De!

Ezeket a dolgokat a tavasszal bemutatott Galaxy S9+ is szinte egytől-egyig tudja, ami jelenleg lényegesen olcsóbb, így az, hogy szükséged van-e egy Note 9-re leginkább mégiscsak attól függ, hogy kell-e neked a digitális toll vagy nem. A Samsung szerencséjére az S-Pen önmagában is elég erős érv a Note mellett, hiszen ha nem lennének elegendőek az olyan funkciók, mint hogy

  • a kijelzőre írt kézírást automatikusan bedigitalizálja,
  • a tollat a kijelző fölé tartva a linkektől kezdve a képeken keresztül a naptár bejegyzésekig mindenről kapunk egy előnézeti képet,
  • a tollat az idegen szavak fölé tartva automatikusan lefordítja őket,
  • jegyzeteket készíthetünk vele a képernyőre,

a Samsung Bluetooth-szal is kibővítette az S-Pent, így fotózásnál önkioldóként használhatjuk, prezentációknál pedig lesz egy távirányítónk.

A Note 9 másik, talán kevésbé nagyszabású újítása az S9-hez képest, hogy immár nincs szükség DEX-dokkolóra ahhoz, hogy a telefont számítógéppé alakítsuk. A DEX-mód aktiválásához elég, ha csatlakoztatjuk a telefont a multiport adapterhez, amiben találunk egy USB, egy HDMI, és egy LAN-csatlakozót is, ennek segítségével monitort, billentyűzetet és egeret is ráköthetünk a telefonra.

A Note 9 mellett szólhat még, hogy van 512 GB-os változata is, valamint hogy az S9+ 128 GB tárhellyel és 6 GB RAM-mal felszerelt változatához itthon kicsit nehezebb (de azért közel sem lehetetlen) hozzájutni.

A kamera az S9-hez hasonlóan lenyűgöző fotókat produkál, amit a Bixby Vision tesz tökéletessé. Vagy ront el, ugyanis bizonyos esetekben a mesterséges intelligencia enyhén túlszaturálja a képeket, de általában mégis sokkal előnyösebb az MI-re bízni magunkat, mintha mi próbálnánk meg a Pro módban kikísérletezni a tökéletes beállításokat. A Note 9 az S9-hez hasonlóan állítható apertúrájú kamerával érkezik, amit f/1.5 és f/2.4 között válthatunk, előbbi érezhetően több fényt tud beengedni.

Külön kiemelnénk az éjszakai fotózást, a Note 9-cel ugyanis nem, hogy nem ideális, de konkrétan tök sötét fényviszonyok mellett is egészen értelmezhető fotókat tudtunk lőni. Ez a fotó például elsőre nem tűnik nagy számnak, de valamennyire árnyalja a képet, ha hozzátesszük, hogy annyira sötét volt, hogy szabad szemmel már alig lehetett látni a kerítés tetején ülő macskát:

Kisebb csalódás a bokeh-effektes mód, ahol a fotózott témának egy-két méteres távolságon belül kell lennie, ami kicsit lekorlátozza a lehetőségeket. Ez persze a legtöbb mai telefonnál így van, de azért láttunk már olyat, ahol sikerült megoldani.

A szuperlassítás funkció ugyanúgy 720p-s felbontásban érhető el, mint az S9-nél, és még mindig nagyon menő:

Egy szó mint száz, a Note 9 egy nagyon jó telefon lett, amit boldogan használnánk ha nem is életünk végéig, de azért két-három évig biztosan, az viszont látszik, hogy a Samsungnak még mindig az S-széria az igazi zászlóshajó, ami mellett a Note-ot kicsit nehezen tudják pozicionálni. Ez persze semmit sem von le a telefon érdemeiből, és vélhetőleg azért a Samsungnál sem bánják annyira, hogy saját magukkal kell versenyezniük.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.