Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egymás mellé tettük tehát a két telefont, és pro és kontra próbáltunk meg a végére járni, hogy melyik is az igazi bajnok a kettő közül.

Pro:

1. Kamera

Az S6 Edge Plusban ugyanazt a kamerát találjuk, ami az S6 Edge-ben már bizonyított, és egymás mellé téve a különböző telefonokkal készült képeket kijelenthetjük, hogy ha fotózni akarunk, a Samsung telefonja továbbra is az egyik legjobb választás. Az igazán nagy változás szoftveres oldalon történt, hiszen az LG G4-hez hasonlóan a Samsung telefonjában is megjelent a Pro mód, ami rengeteg manuális beállítást tesz lehetővé, így ez határozott előnyt jelent a sima S6-tal szemben.

Felül: Samsung Galaxy S6 Edge+; Alul: LG G4

Felül: Samsung Galaxy S6 Edge+; Alul: Samsung Galaxy S6 Edge

Felül: Samsung Galaxy S6 Edge+; Alul: Huawei P8

2. Kijelző

Gyakorlatilag ez az, amiért a Galaxy S6 Edge+ drágább, mint a sima S6, és nem véletlenül: a Samsung AMOLED kijelzőjénél jobb momentán nem nagyon van, a 2560x1440 pixeles QHD panel miatt pedig a kép 5,7 colos méretben is ugyanolyan tűéles mint az 5,1 colos kijelzőn. A Mad Max-et mi csak full HD-ban néztük ugyan, de így is öröm volt minden pillanat.

3. Előlapi kamera

Az előlapi kamera sokáig csak amolyan dísznek volt a telefonokon, hiszen ha az ember tisztességes szelfit akart készíteni, akkor úgyis inkább megfordította a telefont. Ez ma már nem így van, sőt, a másodlagos kamerába egy csomó olyan funkciót is belepakolnak (pl. arcszépítés), ami kifejezetten szelfihez lett kitalálva. A Samsung Galaxy S6 Edge+ öt megapixeles kamerája ugyan minőségben nem a legjobb, de a szokatlanul széles látószög komoly előnyt jelent, így mi ezt inkább pozitívumként értékeltük (amúgy az ingem kék színű).

Balra: Samsung Galaxy S6 Edge+; Jobbra: LG G4

4. Hajlított kijelző

A Samsung igyekezett jobban kihasználni a hajlított kijelző előnyeit, mint a Galaxy S6 Edge-nél, amit mindenképpen értékelni kell, még akkor is, ha az oldalról kihúzható kontaktok és kedvenc alkalmazások funkcióhoz igazából egyáltalán nem lenne szükség arra, hogy a kijelző széle hajlított legyen.

5. Okosabb

És a hajlított kijelző extra funkcióinál nem áll meg a dolog, a telefonban helyett kapott még néhány olyan funkció, ami kényelmesebbé teszi a használatot: a home gomb háromszori megnyomásával például válthatunk egykezes módra, ami az egyik legkényelmesebb megoldás, amivel eddig találkoztunk.

Sajnos az élet nem (csak) habos torta, így az S6 Edge Plusnak is van néhány olyan hibája, ami levon az összképből.

Kontra

1. Túl nagy

Amíg a Note 5-nél a Samsung egy kicsit változtatott a hátlap kialakításán, hogy kényelmesebb legyen fogni, az Edge Plusnál ezt a trükköt a hajlított kijelző miatt nem tudták eljátszani. Így maradt a tök sima hátlap, ami ebben a méretben, ráadásul a csúszós üveg burkolattal kombinálva néha eléggé a frászt hozta ránk. Bár a telefont egyszer sem ejtettük le, és tény, hogy egy kézzel is lehet vele boldogulni (főleg az egykezes használat funkciót bekapcsolva), de azért kényelmesnek semmiképpen sem neveznénk.

2. Hajlított kijelző

A nagyobb méret és a hajlított kijelző együttesen azt eredményezi, hogy ha nem váltasz át egykezes módra, akkor sokszor akaratlanul is megnyomsz valamit a kijelzőn, miközben például próbálod lehúzni a felső értesítési sávot.

3. Üzemidő

Bár néhány tesztelő más eredményre jutott, nálunk az S6 Edge+ a nagyobb akkumulátor ellenére is kicsit gyorsabban lemerült, mint a sima Edge: jobb grafikájú játékoknál nagyjából négy óráig, full HD filmeknél pedig tíz óráig bírta az akksi, ami nem bántóan nagy különbség az S6-hoz képest, de mégis csak kevesebb. Ugyanakkor normál használat mellett az S6 Edge+ is kibír egy napot anélkül, hogy konnektor után kéne nézned.

4. Szőrösödés

Az Edge+ tesztelése során egy igazán rejtélyes, már-már X-aktákba kívánkozó anomáliával is szembe kellett néznünk: a jobb grafikájú játékok, mint a Asphalt 8 vagy a Real Racing 3 a legmagasabb felbontáson is bántóan szőrösödtek a QHD kijelzőn.

Ami biztos:

  • Nem a kijelzővel volt a baj, hiszen a filmeknél hasonló probléma nem jelentkezett
  • És több tucat teszt, Youtube-videó valamint fórumbejegyzés átnyálazása után azt is biztosan kijelenthetjük, hogy nem általános problémáról van szó - annyira nem, hogy rajtunk kívül senki sem találkozott ilyesmivel az Edge+ használata során.

5. Drágább

A Samsung a Note 5 és az Edge+ bemutatásával egy időben száz dollárral vagyis nagyjából harmincezer forinttal csökkentette az S6 és S6 Edge árát, vagyis az Edge Plushoz kártyafüggetlenül harmincezer forinttal drágábban juthatunk hozzá, mint a sima S6 Edge-hez. Ahogy a fentiekből talán kiderült, az Edge+ mellett az egyetlen komolyabb érv a nagyobb kijelző, ami számos helyzetben akár hátránnyá is válhat, és mivel a két telefont ezt leszámítva csak nüanszok választják el egymástól, így ár-érték arányban ebből az összevetésből a kisebbik S6 Edge jön ki jobban.

+1. Teljesítmény

Az S6 Edge+ a plusz egy gigabájt RAM hozzáadása miatt papíron gyorsabb, mint az S6, ezzel a ténnyel ugyanakkor a legrafináltabb benchmark-programok sem tudtak mit kezdeni: az S6 Edge+ sem az Antutuban, sem a Vellamóban nem kapott magasabb pontszámot a memória teljesítményére, mint a sima S6 Edge, és érzésre sem tűnt gyorsabbnak a teló. Ezt sem pro, sem kontra oldalra nem tudtuk besorolni, hiszen a teló így is szélvészgyors (csak úgy, mint az S6 Edge), amit az alábbi giffel tudnánk a legjobban szemléltetni:

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.