Négy és fél hónapig voltak a tiltólistán.

Egy washingtoni bíróság feloldotta a kínai Xiaomival szembeni korlátozásokat, amely semmissé nyilvánította az amerikai védelmi minisztérium korábbi minősítését, miszerint a cég üzleti kapcsolatban áll a kínai hadsereggel. A bírósági határozat értelmében

az amerikaiak ismét vásárolhatnak és birtokolhatnak Xiaomi részvényeket.

A Xiaomi hangsúlyozta, hogy egy nyitott, átláthatóan működő, nyilvánosan működő tőzsdei részvénytársaság, amely teljesen független mind működése, mind vezetése tekintetében.

Előzmény

A Xiaomi elleni amerikai szankciókat még Donald Trump volt amerikai elnök jelentette be január 15-én, mindössze öt nappal az elnöki poszton őt követő Joe Biden hivatalba lépése előtt.

Az okoseszközgyártó mellett további nyolc olyan kínai cég került fel akkor az amerikai védelmi minisztérium szankciós listájára, amely a Pentagon szerint üzleti kapcsolatban áll a kínai hadsereggel. Ezeket a kínai cégeket Washington beruházási tilalommal sújtotta, vagyis amerikaiak nem vásárolhattak bennük részesedést, akiknek pedig már volt, november 11-éig meg kellett válniuk részvényeiktől.

A Xiaomi a szankciók hírére reagálva már akkor közölte, hogy nem tulajdonosa a hadsereg, és semmilyen módon nem is befolyásolja a működését.

Eközben...

(Forrás: CNN, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani