A NASA nagyjából 500.000 tárgyól tud, ami a bolygónk körül kering és ez a szájt valós időben mutatja, melyik hol van éppen. Lenyűgöző!

Innen lentről nagyon békésnek tűnhet a világűr, de az a csúnya igazság, hogy kicsiny bolygónk körül félmillió tíz centiméteres átmérőjűnél kisebb, és nagyjából 21.000 ennél nagyobb ember alkotta tárgy repeszt elképzelhetetlenül nagy sebességgel. Na jó, nem bízzuk a képzeletedre; egyes tárgyak 10.000 métert tesznek meg másodpercenként... Eegen.

Ezt a NASA erre specializálódott irodájától, az Orbital Debris Program Office-tól tudjuk, mint ahogy azt is, hogy az űrszemét folyamatos regisztrálása és megfigyelése életbevágóan fontos feladat, ha nem akarjuk a valóságban is eljátszani a Gravitáció című remek mozi cselekményét. Ha nem láttad volna 2014 legjobb sci-fijét, akkor csekkold a trailert alant!

Na, valami ilyesmi történik, amikor a száguldó törmelék meglepetésszerűen támad. Szerencsére a NASA egy hatalmas adatbázist őriz ezekről a tárgyakról, mely adatbázis az amerikai védelmi minisztérium Space Track nevű honlapjáról is elérhető. Ebből a hatalmas adathalmazból egy James Yoder nevű programozó összeállított egy észvesztően látványos térképet.

A Stuff in Space-et mindenkinek látnia kell, akit kicsit is érdekel, mi folyik a világűrben. Ide kattints:

Stuff in Space

Itt a Földgömb körül keringő cuccoknak ráadásul mindig az aktuális, számolt pozícióját és keringési pályáját láthatod, valamint az oldalt felbukkanó ablakban elolvashatsz róla mindent, amit az adott objektumról tudni érdemes. Yoder egyébként egy hónap alatt, a szabadidejében dobta össze a honlapot, melynek forráskódját azonnal nyilvánossá tette, hogy mások is próbálkozhassanak hasonló adatvizualizációval.

Szerintünk fogunk még hallani erről a srácról.

És ezt olvastad már?
Egy földönkívüli civilizációtól érkezhetett a 45 évvel ezelőtt észlelt titokzatos jel