A Los Angeles Times automata robotújságírója a múlt héten egy Santa Barbarában történt, 6.8-as erősségű földrengésről számolt be. A gond csupán az, hogy a helyiek semmit sem érzékeltek, éppen ezért nem is értették, miről írnak az újság hasábjain.

Pedig a robotnak igaza volt, valóban történt a helyszínen egy komolyabb földrengés, csak éppen nem a múlt héten, hanem egy picivel korábban; 1925-ben. Amint a lap munkatársai észlelték a hibát, természetesen azonnal törölték az automatikusan közzétett gyorshírt, majd elmagyaráztak mi történhetett.

L.A. Times: L.A. Now on Twitter

Please note: We just deleted an automated tweet saying there was a 6.8 earthquake in Isla Vista. That earthquake happened in 1925.

A Quakebot nevű algoritmus az amerikai geológiai adatbázis alapján dolgozik, így aztán ha éppen frissítik, gondozzák az archívumot és véletlenül újra élesedik egy régi hír, a robotfirkász pár pillanat múlva már közzé is teszi az információt. Az ugyanis egyelőre nem várható el egy robotfirkásztól, hogy felhívjon valakit a környékről, aki megerősíthetné neki a hírt, avagy utánanézzen több forrásból is a dolognak. Félő, hogy ha már erre is képesek lennének, ránk már nem is lenne többé szükség.

Az 1925-ben történt földrengés egyébként 13 ember életébe került és 8 millió dollárnyi kárt okozott. Mivel jelenleg sokkal többen élnek a környéken, ennél jóval nagyobb áldozatokkal járna egy hasonló eset.

Megnyugtató látni, hogy jelenleg még a robotok is képesek hibázni, jelen esetben éppen 92 évvel csúszott el a kolléga. Ez az eset egyben arra is remek példa, hogy milyen könnyedén és gyorsan terjedhetnek el hamis és alaptalan információk néhány kattintással. Mondjuk a Los Angeles Times már 2014 óta alkalmazza a robotot, aki (vagy ami) már számtalan kisebb-nagyobb földrengésről számolt be, és ez volt az első komolyabb bakija. Abban biztosak vagyunk, hogy nem ez volt neki az utolsó, hiszen a jövő az automatizáció irányába mutat...

Eljöhet a nap, amikor a robotfirkászok elvehetik a munkát a valódi újságírók elől?

Az újságíró robotok jelenleg ott tartanak, hogy több száz millió cikket is képesek kipréselni magukból egyetlen év alatt.

(via)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Érdekes trükkhöz folyamodott az Apple, hogy rábírja az új iPhone-ok megvásárlására a felhasználóit

Elon Musk legújabb kirohanásában az iPhone használatának betiltásával fenyegetőzik

További cikkeink a témában