A Los Angeles Times automata robotújságírója a múlt héten egy Santa Barbarában történt, 6.8-as erősségű földrengésről számolt be. A gond csupán az, hogy a helyiek semmit sem érzékeltek, éppen ezért nem is értették, miről írnak az újság hasábjain.

Pedig a robotnak igaza volt, valóban történt a helyszínen egy komolyabb földrengés, csak éppen nem a múlt héten, hanem egy picivel korábban; 1925-ben. Amint a lap munkatársai észlelték a hibát, természetesen azonnal törölték az automatikusan közzétett gyorshírt, majd elmagyaráztak mi történhetett.

L.A. Times: L.A. Now on Twitter

Please note: We just deleted an automated tweet saying there was a 6.8 earthquake in Isla Vista. That earthquake happened in 1925.

A Quakebot nevű algoritmus az amerikai geológiai adatbázis alapján dolgozik, így aztán ha éppen frissítik, gondozzák az archívumot és véletlenül újra élesedik egy régi hír, a robotfirkász pár pillanat múlva már közzé is teszi az információt. Az ugyanis egyelőre nem várható el egy robotfirkásztól, hogy felhívjon valakit a környékről, aki megerősíthetné neki a hírt, avagy utánanézzen több forrásból is a dolognak. Félő, hogy ha már erre is képesek lennének, ránk már nem is lenne többé szükség.

Az 1925-ben történt földrengés egyébként 13 ember életébe került és 8 millió dollárnyi kárt okozott. Mivel jelenleg sokkal többen élnek a környéken, ennél jóval nagyobb áldozatokkal járna egy hasonló eset.

Megnyugtató látni, hogy jelenleg még a robotok is képesek hibázni, jelen esetben éppen 92 évvel csúszott el a kolléga. Ez az eset egyben arra is remek példa, hogy milyen könnyedén és gyorsan terjedhetnek el hamis és alaptalan információk néhány kattintással. Mondjuk a Los Angeles Times már 2014 óta alkalmazza a robotot, aki (vagy ami) már számtalan kisebb-nagyobb földrengésről számolt be, és ez volt az első komolyabb bakija. Abban biztosak vagyunk, hogy nem ez volt neki az utolsó, hiszen a jövő az automatizáció irányába mutat...

Eljöhet a nap, amikor a robotfirkászok elvehetik a munkát a valódi újságírók elől?

Az újságíró robotok jelenleg ott tartanak, hogy több száz millió cikket is képesek kipréselni magukból egyetlen év alatt.

(via)

És ezt olvastad már?
Rekonstruálták a neandervölgyi ősemberek egyik 70 ezer éves receptjét