Tömegével hagyják ott a Facebookot az amerikaiak

A Creative Strategies felmérése szerint a Cambridge Analytica-botrány kirobbanása óta, vagyis alig néhány hét alatt az amerikai felhasználók 9%-a, közel 19,2 millió ember törölte a Facebook-profilját, a telefonjáról pedig minden hatodik felhasználó törölte a Facebook-alkalmazást. Összeomlik Mark Zuckerberg birodalma?

A felmérés szerint az embereket elsősorban az adataik biztonsága aggasztja: a válaszadók több mint 75%-a mondta, hogy aggódik az adatai miatt, ami nem is meglepő, hiszen a kongresszus éppen a napokban hallgatta meg Mark Zuckerberget a Cambridge Analytica-botrány miatt, eközben pedig az is kiderült, hogy a Facebook még a telefonhívásainkat is figyeli.

A Facebookról való elvándorlás ezzel együtt egyelőre nem tűnik virális trendnek, hiszen bár Elon Musk néhány hete elég teátrálisan törölte a Facebokról két cége, a Tesla és a SpaceX oldalát, az emberekre különösen nagy hatást gyakorló véleményvezérek, színészek, zenészek körében eddig nem igazán vált divatossá a Facebook elhagyása.

Jegyezzük meg azt is, hogy a Creative Strategies a közvélemény-kutatást éppen a legviharosabb időkben készítette, így a statisztikát erősen torzíthatják azok a felhasználók, akik hirtelen felindulásból törölték magukat a Facebookról, de néhány hét-hónap múlva újra regisztrálnak.

A közösségi oldalnak azért így is van miért aggódnia, mert bár a Facebooknak összességében nincs valódi konkurenciája a közösségi oldalak között, a Creative Strategies által megkérdezett csoport tagjainak több mint a fele mondta, hogy elsősorban kapcsolattartásra használják az oldalt, márpedig ezen a területen számos alternatívája van a Facebooknak.

(Nyitókép: Lorie Shaull/Flickr)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon