Hová tűnt a MÁV?!

A világ leggyorsabb vonatairól tett ki pofás kis infografikát az Európai Vasútak Szövetsége. Az, hogy a japán a leggyorsabb, és Franciaország és Kína került még fel a dobogóra, nem meglepetés. De érdekes megnézni a többit is: Nyugat–Európában elég magas a csúcssebesség, de Tajvan – és talán némi meglepetésre – Oroszország is felfért a listára.

Az ECC posztjához az első komment mindjárt a MÁV-on élcelődik, mondván: „Hungary – Bz 40 km/h, Ic+ 100 km/h”, de láttunk peronon álló tehetetlen embereket is, a következő felirattal: „Southern Rail (England): 0 km/h.” Gúnyolódtak Csehországgal („itt a legnagyobb siker, ha 90 percnél kevesebbet késik a vonat”) és Ausztráliával („25 km/óra, ha működik a jelzőrendszer, nem sztrájkol a személyzet, és nem esett a hónapban”) is.

Szóval a vonatok nyilván nem egyenletes sebességgel haladnak, ezek itt fent a csúcsteljesítmények. Az meg már egy teljesen másik cikk témája, hogy a repülés környezetszennyező mivolta miatt Európában a következő években új lendületet vesznek majd a vasútfejlesztések.

(Fejléckép: Egy Shinkansen épp elhagyja Tokiót – Getty Images)

Ez is érdekelhet:

A koronavírus egy jótétemény a román vonatokhoz képest a fogyasztóvédelem szerint

Szennyes vasúti kocsik miatt bírságolta meg a román fogyasztóvédelem az állami vasúti társaságot.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában