Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A hétvégi Abu-Dzabi Nagydíjjal utolsó fordulójához érkezett a 2014-es Forma–1-es világbajnokság. A vasárnapi futam előtt a Mercedeses Lewis Hamilton vezeti a pontversenyt, 17 ponttal megelőzve csapattársát, Nico Rosberget, ám az idei dupla pontos szabály miatt még mindkét pilótának van esélye a világbajnoki cím megszerzésére. Lássuk, milyen érvek szólnak a brit pilóta mellett.

Mert jobban megérdemli

Kezdjük rögtön egy rendkívül szubjektív szemponttal. Könnyű lenne azt mondani, hogy a világbajnoki címet az érdemli meg jobban, aki több pontot szerez, de idén a dupla pontos szabály miatt ez az állítás nem teljesen állná meg a helyét. Ami tény: a Forma–1 történetében még soha nem fordult elő, hogy a versenyek több, mint 50%-át megnyerő pilóta elveszítette volna a világbajnokságot, Hamilton pedig eddig tízszer nyert idén, ami az utolsó nagydíj végeredményétől függetlenül mindenképpen több, mint a futamok fele. Nem csak a statisztika, de az igazságérzetünk is azt sugallja, hogy egy ilyen teljesítmény vb-címet ér.

Mert sportszerűbb

Miközben Rosberg a szezon során többször is túllépte a sportszerűség határát a vb-címért folytatott küzdelemben, Belgiumban pedig gyakorlatilag szándékosan nekiment Hamiltonnak, aki emiatt ki is esett a versenyből, a britet nem érheti az a vád, hogy sportszerűtlenül szerezné meg második világbajnoki címét. A korábban forrófejűségéről ismert versenyzőnek tulajdonképpen semmilyen nagyobb kirohanása nem volt az évben, és példásan profi mentalitással kezelte azt is, amikor a szezon felénél Rosberg véglegesen elhúzni látszott tőle a pontversenyben. Sajnálhatja, hogy a Forma–1-et nem fair play-díjra játsszák, mert sportszerűségben egész biztosan ő volt az idei év világbajnoka.

Mert képes volt a pályán is legyőzni Rosberget

Az új turbómotorok és a rendkívül sok szabálymódosítás ellenére a Mercedest idén elkerülték a komolyabb technikai gondok, két pilótájuk összesen ötször nem ért célba a versenyeken. Ez azt is jelenti, hogy a két versenyzőnek számtalan alkalma volt egymást legyőzni tiszta körülmények között, ebben pedig Hamilton volt a jobb: azokon a futamokon, amikor mindketten célba értek, kilencszer tudott a csapattársa előtt végezni, míg Rosbergnek ez csak négyszer sikerült.

Mert az idei szabályok egyszerűen rosszak

Nagyjából nincs olyan ember a Forma–1-ben, aki ne vonná vissza a dupla pontos szabályt, ha még lenne rá lehetőség, de mi azt mondjuk, hogy ne bánkódjunk ezen. A dupla pontok ugyanis egészen addig senkinek sem ártanak, amíg nem befolyásolják érdemben a világbajnokság alakulását. Természetesen a hagyományos pontozással is előfordulhatna, hogy Rosbergé lesz a világbajnoki cím, ehhez nem kéne más, mint hogy a német a második helyen végezzen, és Hamilton ne szerezzen pontot, vagy Rosberg nyerjen, és Hamilton legfeljebb a hetedik helyen fejezze be a versenyt. Azt viszont valószínűleg senki sem felejtené el, ha Rosberg csupán a duplán osztott pontok miatt lenne világbajnok.

A történelmi igazságosság ezt kívánja

Talán még ellendrukkerei sem vitatják, hogy Hamilton generációjának egyik legtehetségesebb pilótája, aki már debütálásának évében, 2007-ben is csak hatalmas balszerencsével maradt le a világbajnoki címről. Akkor még úgy tűnt, hogy Hamilton lesz a következő évtized Sebastian Vettele, aztán valahogy mégis úgy alakult, hogy a most 29 éves pilóta még mindig csak egyszeres világbajnok – ha a karrierje innentől szerencsétlenül alakul (lásd Alonso példáját), még az is előfordulhatna, hogy ezt a számot a visszavonulásáig sem sikerül gyarapítania, ami hamis képet festene az utókor számára a tehetséges angol képességeiről.

És akkor most lássuk, milyen érvek szólnak Rosberg mellett!

(Fotó: Europress/AFP)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.