Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Támogatunk minden olyan kezdeményezést, ami a közúti gyorshajtás visszaszorítására irányul, de az Európai Unió egyik munkacsoportjának legújabb ötlete hallatán nem tudunk másra gondolni, mint hogy a tisztelt szakértők kicsit túl sokat lapozgatták George Orwell 1984 című regényét. A készülő törvényjavaslat szerint 2020-ra minden új autóba beszerelnék azt a rendszert, amellyel a rendőrség távirányítással is leállíthatná a motort.

Az AutoExpress által megszellőztetett titkos dokumentumok szerint az üzemanyag-ellátást megakadályozó és a gyújtórendszer beindítását blokkoló eszközre azért lenne szükség, hogy hatékonyabban tudják felvenni a harcot a gyorshajtók ellen.

Ez eddig még rendben is lenne, ha Európában tényleg az olyan gyorshajtások okoznák a legnagyobb problémát, amelyekben az ámokfutó a rendőrség utasításának ellenére sem hajlandó megállni, de az ilyen esetek inkább csak az Egyesült Államokban jellemzőek. Ha meg csak a Youtube-ról értesülnek a gyorshajtásról, akkor a távirányítós blokkolás már nem sokat ér.

Szerinted mi legyen a fejlődési irány?

Az ENLETS (European Network of Law Enforcement Technology Services) által készített törvényjavaslatban arról egy szó sem esik, hogy mi történne a több millió régebbi autóval, ezekbe is be kéne-e szereltetni valamilyen kiegészítőt, vagy pedig a rendszer fokozatosan, csak az új autókkal együtt terjedne el. Ha a második verzióra gondoltak, akkor kár is erőlködni, hiszen a 2020-ban megjelenő robotautóknak köszönhetően a sebességtúllépés néhány évtizeden belül már nem lesz több egy romantikus mítosznál, így a blokkoló berendezés is értelmét veszítené. Te mit gondolsz?

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.