Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Supermant mindig is kicsit irigyeltük a röntgenlátása miatt, hiszen vele sosem történhetne meg, hogy reménytelenül beragad egy busz vagy kamion mögé egy forgalmasabb főúton, mert nem tudja, mikor lehetne előzni. Egy portugál fejlesztésnek köszönhetően viszont hamarosan bárki átláthat az előtte cammogó járműveken.

A Portói Egyetem Telekommunikációs Intézetén fejlesztett See-Through System a szélvédőre vetíti ki a kamionok és buszok elejére felszerelt kamera képét, így a folyamatos kinézegetés nélkül is pontosan lehet tudni, mikor lehet biztonságosan előzni. Igazán hatásos persze csak akkor lehet a rendszer, ha a nagyobb járműveknek kötelezően előírják a kamera felszerelését, és persze az sem lenne rossz, ha kiküszöbölnék a valóság és a kép közötti 200 milliszekundumos csúszást, ami nem tűnik soknak, de egy balesethez éppen elég (egy 150 km/h-val közlekedő autó például több mint nyolc métert tesz meg ennyi idő alatt).

Ezt leszámítva az ötlet zseniális, bár most, hogy lassan már robotautókkal utazhatunk és a legmodernebb kocsik GPS segítségével ismerik fel a szemből érkező forgalmat, egy kicsit talán már megkésett.

(Forrás: Gizmodo)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.