Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Távirányítós, időzíthető redőny, riasztóberendezés, amely telefonon értesíti a tulajdonost. Ha elfogyott a tej, SMS-t küld a hűtőszekrény, a takarítógép magától felseper és felmos az asztal alatt, még a sarkokban is – csak néhány, komfortérzetünket növelő eszköz. De ki gondozza a pázsitot?

A robot szó hallatán több kép villan be: Mikrobi, esetleg az emberhez kicsit már hasonlító külsejű Thripio a Star Wars-ból, sőt rövid tűnődés után még a harcos természetű Terminátorról is beugrik, hogy egy robot. Bármelyik kellő feltűnést okozna a kertben, amint egy fűkaszával dolgozik. Kevésbé feltűnő, ha egy kisebb bőröndhöz hasonlító tárgy szinte hangtalanul gondozza a füvet teljesen önállóan és csendben, egészen tavasztól őszig anélkül, hogy közben egyetlen percet is foglalkozunk vele – de hogy lehet ezt kivitelezni?

Több gyártó is tett már lépéseket azért, hogy ez ne csak egy jövőbeli elképzelés legyen. Idén, a robotokkal kimagasló eredményeket elért Honda is bemutatta a saját robotfűnyíróját, a Honda Miimót.

Drótok közt

Az öreg eperfa mellett álló gyönyörű medencéhez szivattyút telepítettek, hogy működés közben is láthassuk, a strandröplabda-pálya homokos talaján két különböző kapálógéppel is meg lehetett dolgozni a talajt, vágni lehetett a lovarda melletti gyepszegélyt, egy többfunkciós géppel sövényt is nyírhattunk és fát is gallyazhattunk, a fűnyíró traktorokkal rótt körökről nem is beszélve – de minket igazán egy fehér, műanyag borítású doboz érdekelt.

Szemerkélő eső áztatta a Honda kisgépbemutatóját, már érkezésünkkor megnyugtattak, ez nem jelent gondot a robotfűnyírónak, de mielőtt munka közben láthattuk volna, egy a szabadban felállított sátorban darabokra szereltek egyet, részletesen ismertették a működési elvét és a kilenc, eldugott szenzor szerepét.

És lám, nem érte csalódás még a szkeptikusokat sem, akik azt gondolták, ez a komoly felvezetés csak időhúzás vagy figyelemelterelés: a szomszédos pázsiton szinte hangtalanul járkáltak a bőröndszerű robotok, szorgalmasan vágták a gyepet. A kisebb, 300-as Honda Miimo akár 2200 négyzetméteres terület gondozására is képes, a nagyobb, 500-as közel háromezer négyzetméteres területtel is elbír.

Dokkolóállomása többfunkciójú, nem csak az akkumulátort tölti, hanem folyamatosan ellenőrzi annak állapotát, és a robot irányításában is segédkezik, nehogy elkószáljon, belőle indulnak ugyanis a gondozni kívánt területet határoló vezeték végei – így lehet megóvni például a virágágyások épségét.

A három aprócska lengőkést látva egy nagyjából CD-nagyságú tárcsán, nem lenne ijesztő, ha a halkan zümmögő gép felborulna és forognának tovább, de a gyermekemet sosem nem engedem a kertbe, amikor bármi vagy bárki füvet vág. Ebben az esetben azonban lehet, hogy kivételt tennék: az még nem nyugtatna meg, hogy a Miimo huszonnégy fokos emelkedőn is fel tud kapaszkodni, de a bemutató során kiderült, milyen precízen működnek a gép szenzorai. Abban a pillanatban, amikor a robot elemelkedik a talajtól, kései azonnal megállnak, a gép sípoló hanggal figyelmezteti a tulajdonosát a problémára. Akinek nem elég odamennie és visszahelyeznie a talajra, hanem a PIN-kódot is meg kell adnia, hogy Miimo ismét munkába álljon.

Ez a védelem elvileg nem csak a sérülés-, hanem a lopásveszélyt is csökkenti: miután a gép egész szezonban folyamatosan, akár éjjel-nappal vágja a füvet – hiszen alkalmanként csak két-három millimétert csippent le –, sokat marad őrizetlenül, miközben egy mezei, jóval olcsóbb fűnyírót sem szoktunk csak úgy ott hagyni a kertben. A PIN-kódnak hála, nincs értelme ellopni a gépet – legalábbis amíg nem készül fel rá annyira a háttéripar, mint a telefonok kikódolására.

Nem vagdalózik hiába, inkább tolat

Ha munka közben bármilyen tárgynak ütközik, szintén leállítja a késeket, illedelmesen hátratolat, és egy másik útvonalon kísérli meg folytatni a munkáját. Véletlenszerű, előre meghatározott, vagy a kettő kombinálásával vegyes útvonalakon tud dolgozni akár másik három társával egyszerre egy területen.

A sokszor kevés füvet elvének előnye és hátránya is akad: ha vidéki nyaralónkhoz szeretnénk telepíteni egy ilyen robotot, számoljunk azzal, hogy elő kell készítenünk neki a terepet, magyarul levágni a füvet kézi fűnyíróval vagy nagyobb terület esetén traktorral. Előny viszont, hogy a néhány milliméternyi vágott fű miatt nem kell gereblyézni vagy másképp begyűjteni a füvet, ami ráadásul természetesen komposztálódva táplálja a gyepet. Legfeljebb szellőztetni kell, hogy ne mohásodjon.

Mielőtt a jövő év elejétől nálunk is megvásárolható robotfűnyíró várhatóan öt-hatszáz ezer forint körüli összegét rászánnánk a kertgondozásra, érdemes konzultálni egy kertésszel, ha pedig a szakboltban vásárolt gépet a kereskedő képviselője üzembe helyezte, már csak egy kérdésünk lehet: – Levágtam a füvet drágám, hoznál nekem egy hideg sört?

Ne csak játszd, alakítsd is a videojátékokat!

(A szerző fotói.)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.