Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tudod mi különbözteti meg a profikat a lelkes amatőröktől? Például az egerük. A huszonhétezer forintos, ARM-procival felszerelt Steelseries Sensei egérrel garantáltan te leszel az internet Rambója.

Most üveges tekintettel bámulod a monitort, és azon gondolkozol, mi kerülhet egy egéren huszonhétezer forintba. Teljesen jogos kérdés, amire létezik egy szakszerű és unalmas válasz, de mondhatom azt is, hogy a Senseijel játszani olyan, mintha Sebastian Vettel Red Bull Renault-jával állnál rajthoz egy gokartversenyen.

A Senseit ugyanis a világ legjobb eSportolói fejlesztették, mint a svéd Fanatic Counter-Strike klán vagy a starcraftos Evil Geniuses tagjai, de a hagyományos sporteszközöknél megszokott pr-bullshittel szemben ezek az arcok nem csak a nevüket adták a termékhez, de aktívan használják is a világ legnagyobb eSport-rendezvényein. A Sensei tehát egy abszolút csúcskategóriás céleszköz, a legjobbak között is a legjobb.

Az egér, amin quake-ezni lehet(ne)

Ami engem rögtön az első pillanatban megfogott, az az egér rendkívüli érzékenysége: a nyolc, szabadon programozható gomb a legkisebb rezdülésünkre is azonnal reagál, a három teflontalpnak köszönhetően pedig az egér olyan könnyedén siklik, mintha az egérpad helyén minimum jégpálya lenne. Az egér fogása is nagyon jó, a látványos, matt krómszínű burkolat szinte beleolvad a kezünkbe, és külön jó pont, hogy sok más játékosoknak szánt egérrel ellentétben a Sensei kétkezes (értsd: szimmetrikus), vagyis balkezesek is kényelmesen tudják használni.

A Steelseries a legjobb, 10,8 megapixeles Avago 9500 szenzort rakta a Senseibe, amelynek érzékenysége 90 és 5700 CPI (counts per inch) között változtatható, de az egérbe épített 32-bites ARM processzornak köszönhetően ez az érték akár meg is duplázható, ami többmonitoros rendszereknél lehet igazán hasznos. A prociról egyébként annyit, hogy a gyártó szerint a teljesítménye az eredeti, 1994-ben bemutatott Pentium 75-tel vetekszik, tehát elméletben az egerünkön akár quake-ezhetnénk is.

Játékosokra szabva

A Steelseries nem hazudott, amikor a Senseit a világ legjobban személyre szabható egereként hirdette, ugyanis ha telepítjük az oldalukról letölthető Steelseries Engine-t, akkor a beállítások olyan Kánaánjában találjuk magunkat, amelyet talán az egérpornó kifejezéssel tudnék a legjobban jellemezni, ha ez nem lenne túlságosan félreérthető.

Itt van például az Exactaim, amellyel beállíthatjuk, hogy az egér a kurzor lassú mozgatásánál lejjebb vegye a CPI-értéket, így segítve a pontosabb célzást, de létezik ennek az ellenkezője is, az Exactaccel, amely a gyors mozgásoknál automatikusan feljebb veszi az érzékenységet. CPI-értékből egyébként kettőt adhatunk meg, amelyek között a görgő alatti gombbal válthatunk, a gomb felett világító LED színéből pedig azt is mindig tudni fogjuk, hogy a két érték közül éppen melyik él.

LED-es fényorgia

Apropó, LED-es fények. Ezekből hármat is találunk az egéren, a CPI-választó gomb mellett van még egy a görgőnél és egy Steelseries-mintájú az egér hátulján. A LED-eket a menüben szintén szabadon konfigurálhatjuk, a 16,8 millió színből egyenként választva ki, hogy melyik milyen színnel világítson.

Még egy érzékletes példa az egér sokrétű beállítási lehetőségeire, hogy a Steelseries Engine-ben találunk egy kattintásszámlálót is, amellyel azt monitorozhatjuk, melyik gombot hányszor használtuk, így optimalizálva az egerünk használatát.

Az LCD nem kispályás

A különböző játékokhoz és játékstílusokhoz különböző profilokat hozhatunk létre (vagy akár használhatjuk a profi játékosok által előre létrehozott beállításokat is), és az ARM-procinak hála a meglévő profilok közül ötöt az egérre is feltölthetünk, így bárhova visszük az egerünket, a beállításaink megmaradnak. A Steelseries Engine-ben egyébként a különböző profilokat alkalmazásokhoz is hozzárendelhetjük, így egy játék elindításakor az egerünk automatikusan átvált az adott játékban használt beállításokra.

A Steelseriesnél nem kispályáznak, a profilok között váltogatni az egér aljába szerelt LCD-kijelzőn is tudunk, amelyen a profilok mellett az Exact-értékeket is variálhatjuk, akár játék közben is. Az pedig simán a világ leghatalmasabb húzása,hogy a Steelseries oldalán megrajzolhatjuk a saját logónkat, amelyet aztán feltölthetünk az egér LCD-képernyőjére, mintegy megbillogozva a saját Senseiünket.

Nincs több vereség

Hogy mire nem képes a Sensei? Nos, azt még egy harmincezres egér sem tudja megakadályozni, hogy a Dust 2 hosszún egy össze-vissza lövöldöző láma a meggymagozóval bemákolja a headshotot, de az biztos, hogy a Senseijel mindig két lépéssel azok előtt fogsz járni, akik még nem jöttek rá, mennyit számít a multiplayer játékoknál a megfelelő egér.

Bizonyítékért nem kellett messzire mennem, hiszen jómagam kilenc éve nem élek online FPS-ekkel, és bár a Senseitől nem lettem egyből Chuck Norris, ennyi kihagyás után egy gyengébb egérrel valószínűleg csak álmodozhattam volna róla, hogy egyszer talán majd lelövök valakit – vagy legalább túlélek egy kört. Büszkén jelentem, hogy az egyszemélyes klán ehhez képest derekasan helyt állt.

Név: Steelseries Sensei
Ár: 26 900 Ft

Bővebb info, vásárlás, kérdések ügyében erre tovább! 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.