Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem politikai performansz, hanem segélykérés.

A Seychelles-szigetekről nekünk az offshore-cégek jutnak eszünkbe, de ez igazságtalanság: az Indiai-óceánban fekvő szigetállam maga a földi paradicsom. Még: mint a szigetek jó részét, a 155 szigetből álló, összesen 100 ezer lakosú köztársaságot is súlyosan veszélyezteti a tengerszint-emelkedés.

Erre, illetve az ezt okozó globális felmelegedés hatásaira hívta fel a figyelmet ilyen szokatlan módon Danny Faure elnök, aki ezzel nemcsak furcsa, hanem úttörő tettet is végrehajtott, hiszen korábban egyetlen politikus sem tartott még élőben közvetített beszédet a víz alól.

– mondta 121 méter mélyről a seychelle-es pólóba és rövidnadrágba öltözött elnök, meg azt is, hogy abban a mélységben látja az élővilág sokféleségét, de az ökoszisztéma károsodását is.

Az elnök a látványos beszéd mellett cselekvésben is jó: a szigetállam vizeinek harmadát védetté nyilvánítják (a környezetvédők szerint a jelenlegi állapot fenntartásához is legalább harmincszázalékos védetté nyilvánítás kellene, miközben jelenleg csak öt százalék védett).

Danny Faure mélységi nyilatkozata sem fogja megváltoztatni máról holnapra az emberiség hozzáállását a súlyos környezetvédelmi problémákról, aligha csökken a túlhalászás, nem fognak miatta tengeri fúrótornyokat leállítani azonnal – viszont hozzá hasonló elszánt emberekre van szükség, hogy valami változzon. Mielőbb.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.