Komoly problémákat okozhat.

Egy hatalmas, több mint 8000 kilométer szélességben kiterjeszkedő algacsomó közeledik az Egyesült Államok felé. A kutatók szerint a Karib-tengeren keresztül haladva valószínűleg július környékén éri majd el a floridai partokat.

„Ez egy teljesen új oceanográfiai jelenség, és katasztrofális problémát okozhat a karibi régió turizmusában, ugyanis akár 5-6 méteres mélységben is felhalmozódhat a strandokon”

– mondta a Floridai Atlanti Egyetem oceanográfiai intézetének kutatója, dr. Brian Lapointe. A szakember hozzátette, hogy olyan nagy mennyiségről van szó, ami képes szinte teljesen kiszívni az oxigént a vízből, ezzel holt zónákat hozva létre, azaz kicsinálja például a halneveldéket. Ráadásul nemcsak a vízben, de a partokra jutva is kellemetlenséget okozhat (ami az áramlatok és a tenger hullámzása miatt elkerülhetetlen), mivel rothadó tojáshoz hasonló szagú gázokat enged ki magából.

Pedig alapvetően fontos ökológiai szerepet tölt be: élőhelyként, menedékként és táplálékként szolgál a különböző tengeri állatok számára.

Az algahalmok eltávolítása a tengerpartokról dollármilliókba kerülhet, a megtisztításért tett erőfeszítések pedig árthatnak a tengeri élőlényeknek is, ugyanis a strandokon gyakorta találhatóak tengeri teknősfészkek, és félő, hogy a partra vonuló takarító járművek megsemmisítik ezeket.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatalának (NOAA) oceanográfusától, Dr. Gustavo Jorge Gonitól lehet tudni, hogy az elszaporodás hátterében a tengerben lévő foszfor és nitrogén mennyiségének növekedése állhat, ezek ugyanis táplálékul szolgálnak az algák számára. Ezek az elemek a folyókból kerülhetnek az óceánba, ahova pedig a különböző mezőgazdasági és fosszilis tüzelőanyag-termelési, vagyis emberi tevékenységek révén jutnak.

(Forrás: CNN, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Döglötthal-folyammá változott az ausztráliai Darling folyó

Az egyre hevesebb hőhullámok miatt több millió hal pusztult el Új-Dél-Wales államban.

Hó helyett kaktusz borítja a svájci hegyeket

Az Alpok alacsonyabb területeit fele annyi ideig borítja hó, mint pár évtizede, jönnek az invazív fajok, amik simán elviselik a -10, -15 Celsius-fokot.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Vizsgaidőszaki gasztró: gyorskaja és csipsz nem, étcsoki és kávé mértékkel

Önellátó klímájú ez a faborítású oslói toronyház

Kicsit megszédültünk, ápolónőre lenne szükségünk

További cikkeink a témában